Ob 25-letnici Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo je izšla zbirka Valovi kratkih zgodb z zmagovalnimi zgodbami. Predstavili jo bomo v petek, 25. novembra, ob 18. uri na SKS. Foto: Ivan Merljak
Ob 25-letnici Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo je izšla zbirka Valovi kratkih zgodb z zmagovalnimi zgodbami. Predstavili jo bomo v petek, 25. novembra, ob 18. uri na SKS. Foto: Ivan Merljak
false
Zmaj v Postojnski jami je nova knjiga z zgoščenko ZKP RTV Slovenija. Ta muzikal so ustvarili Milan Dekleva, Jaka Pucihar, Otroški pevski zbor RTV Slovenija, Big Band, simfoniki RTV Slovenija in pevsko - igralski solisti. Ilustracije so delo Marjana Mančka. Foto: Žiga Culiberg
false
Gospa Anica Lazar je pela v prvi oddaji Slovenske zemlje v pesmi in besedi in pela bo tudi ob 50-letnici oddaje. Baladi je naslov Mrtvec pride po ljubico. Foto: Špela Šivic
false
Aldo Kumar pripravlja Slovensko suito za simfonični orkester, ki je del Oddaljenih zvočnih svetov na prostoru slovenske zemlje. Njegovo novo kompozicijo bomo slišali v soboto, 26. novembra, med 11.25 in 12. uro na SKS in v etru programa Ars. Foto: osebni arhiv Alda Kumarja
false
Igor Likar pripravlja odrsko-zvočni performans Radio Tesla, zgodbo o otroku svetlobe. Dogajanje bo v prostoru domišljije, prisotne bodo glasbene sanje in zvočne podlage. Foto: Ivan Merljak

Sejemski studio 3. programa Radia Slovenija – programa Ars bo svoj program s prizorišča oddajal od torka, 22. novembra, od 18. ure, ko bodo knjižni sejem uradno odprli, do nedelje, 27. novembra, do 10. ure. Podroben program najdete na Arsovi spletni strani, izpostavljamo pa dogodek naše založbe ZKP, oddajo Prvega programa Radia Slovenija ob jubilejnem letu, izdajo Arsove knjige in odrsko – zvočni performans.

V sredo ob 12.05 bomo poslušalcem in obiskovalcem predstavili novo mladinsko knjigo in zgoščenko z muzikalom Zmaj v Postojnski jami, ki sta izšli pri založbi ZKP RTV Slovenija. Po ljudski pripovedki sta muzikal ustvarila pesnik Milan Dekleva in dirigent, skladatelj Jaka Pucihar, ob solistih Tristanu Bevcu, Boštjanu Gorencu – Pižami, Urošu Smoleju, Coletu Morettiju, Nini Wolf, Manci Fekonja, Neži Dvorščak in Maši Fatur pa so nastopili člani Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija ter člani Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Predstavitev pripravlja Mojca Menart, vodja založniške dejavnosti na RTV Slovenija.

V petek ob 18.05 na pisateljskem odrupripravljamo še eno predstavitev knjižne novosti. Valovi kratkih zgodb so zbirka nagrajenih zgodb ob 25-letnici natečaja programa Ars, izdalo jo je Literarno-umetniško društvo Literatura. Predstavitev pripravljata scenaristka Saška Rakef in režiser Alen Jelen.
V petindvajsetih letih je bilo z najvišjo nagrado ovenčanih 22 avtorjev in več kot 30 zgodb, saj so komisije včasih z enakovrednimi nagradami nagradile več besedil. Največkrat, kar štirikrat, je najvišjo nagrado prejela Manka Kremenšek Križman, trikrat Veronika Simoniti, dvakrat Andrej Makuc, Franjo Frančič, Aleš Berger in Barica Smole, enkrat pa Metod Pevec, Nina Mazi, Aleksa Šušulić, Rudi Mlinar, Tomaž Petauer, Mira Dobravec, Andrej Blatnik, Jože Bregar, Bojana Kunst, Sabina Koželj Horvat, Tomo Kočar, Tarcisia Galbiati Komljanec, Agata Tomažič, Zoran Knežević, Alenka Selčan in letos Mirjam Furlan Lapanja.
»Kratka zgodba ima v zgodovini svetovne književnosti častitljivo tradicijo – lotevali so se je številni svetovno znani mojstri peresa, od Boccaccia do Maupassanta, Čehova in Kafke. Pri nas pa ne moremo prezreti znamenitih Cankarjevih črtic, Solzic Prežihovega Voranca in ekspresionističnih utrinkov Slavka Gruma. Poleg različnih pesniških oblik je kratka zgodba tudi nosilna zvrst oddaje Literarni nokturno, ki jo predvajamo na programu Ars in na 1. programu Radia Slovenija,« je v spremni besedi h knjigi zapisal odgovorni urednik 3. programa – programa Ars Radia Slovenija Matej Venier.

50 let je od začetkov radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ob jubileju nastaja projekt Skozi prostor in čas. Ob ljudski glasbeni dediščini bomo potovali stoletja nazaj v ustno izročeno prakso pevke Anice Lazar, ki bo zapela balado Mrtvec pride po ljubico, ter se podali na pot nove zvočnosti ob napevih slovenske zemlje z novo kompozicijo Alda Kumarja Slovenska suita za simfonični orkester. Skozi prostor in čas predstavljamo v soboto ob 11.25. Oddajo pripravlja Simona Moličnik.

Ob 20. uri pa bo obiskovalce SKSpričakalo zvočno spremstvo, ki jih bo vodilo v prostor domišljije.Zvokovne in mrežne transmisije Radia Tesla in zgodbe o otroku svetlobe bodo kot glasbene sanje in zvočne podlage za priklicane zvoke izvajali glasbeniki Miha Ciglar, Gregor Pirš, Darja Hlavka Godina ter Peter Jevšnikar in partnerji.
Tesla je bil izumitelj, iskalec, vedež in slutenjski mag, ki je verjel v prenos in neuničljivost energije, v prenos misli, besed, slik, podob, zvokov prek valov … Ta mož je verjel v novo misel, ki lahko potuje in ki ji danes pravimo svetovni splet. Tesla je oče našega skupnega »spomina na prihodnost«.
Performans nastaja v sodelovanju z Igorjem Velšetom, Mihom Zorom, Juretom Longyko, Branetom Grubarjem in drugimi. Dogodek si je zamislil Igor Likar, ki ga tudi režira.

Ves spored Arsa na Slovenskem knjižnem sejmu lahko opazujete od blizu ali pa mu prisluhnete prek radijskih valov.


Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

fotografije: Špela Šivic, Žiga Culiberg, Ivan Merljak, osebni arhiv Alda Kumarja