Johan (Gregor Baković) in Janez (Jernej Kuntner) sta sodelavca in prijatelja Foto: Žiga Gašperin
Johan (Gregor Baković) in Janez (Jernej Kuntner) sta sodelavca in prijatelja Foto: Žiga Gašperin

Film smo strokovni javnosti in ljubiteljem filma predstavili na Festivalu slovenskega filma 2012, kjer je dobil štiri nagrade: vesno za najboljši celovečerni film, vesno za najboljšo glavno moško vlogo, vesno za najboljšo stransko moško vlogo in vesno za najboljšo montažo. Komična drama je dolga poldrugo uro, s svežim scenarističnim pristopom Slobodana Maksimovića pa nam prikazuje današnjo slovensko družbo prek dveh značilnih fenomenov: na eni strani imamo glavnega junaka Johana, poštenega delavca stare šole na robu eksistence, na drugi strani pa se njegova zgodba na posrečen način prepleta z vzponom novodobne estradne zvezde.

Glavnemu junaku Johanu (Gregor Baković) gre vse narobe, vendar pa kljub temu verjame, da se mu bo življenje spremenilo. Življenje se Johanu sicer res spremeni, vendar na slabše: izgubi službo, zaplete se v dodatne finančne težave, zapusti ga žena Sabina (Tanja Ribič) … Življenje se mu dokončno pokaže kot brezsmiselno, ko v časopisu prebere intervju z bodočo estradno zvezdnico, ki se pritožuje, kako je preobremenjena s snemanji, kosili in s sprehodi s psom. Johan se odloči, da bo svojemu življenju naredil konec, vendar se tudi to dejanje obupa obrne drugače, kot je načrtoval.

Ob Gregorju Bakoviću in Tanji Ribič v filmu igrajo še Jernej Kuntner (Johanov prijatelj Janez), Eva Derganc (mlada pevka Viktorija), Primož Petkovšek (Viktorijin menedžer), Rafael Vončina (frizer Sandro), Štefka Drolc (Sabinina mama Magda), Martin Srebotnjak (Bojan) in v eni svojih zadnjih vlog na platnu Polde Bibič (Bojanov oče). Kot gost se v filmu pojavlja tudi Branko Djurić. Pri snemanju je sodelovalo še 24 ostalih igralcev, 300 statistov in 60 članov ekipe. Direktor fotografije in snemalec je bil Almir Đikoli, avtor glasbe Nedim Babović, oblikovalec zvoka Robert Sršen, snemalec zvoka Samo Kozlevčar, scenografka Urša Loboda, kostumograf Marko Jenko, oblikovalec maske Anže Košir, direktor filma Janez Pirc, montažerja filma pa sta bila Jurij Moškon in Milan Milošević.

Film je bil posnet v 29 snemalnih dneh med 5. majem in 14. junijem 2011 v Zgornjih Duplicah, Idriji, Kamniku, na Vrhniki, v Centralnih delavnicah slovenskih železnic in na različnih lokacijah v Ljubljani.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija