Največ podpore med poslanci imata Peter Svetina (na fotografiji) in Rok Svetlič. Foto: Radio Slovenija
Največ podpore med poslanci imata Peter Svetina (na fotografiji) in Rok Svetlič. Foto: Radio Slovenija

V poslanski skupini DeSUS-a ima Peter Svetina nekoliko več zaupanja, je po pogovoru pri Pahorju pojasnil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Pogovor so sicer v DeSUS-u opravili s tremi kandidati, Pahorju pa poleg Svetine kot mogočega izpostavili še Svetliča.

Podobno je poudaril namestnik vodje poslanske skupine SAB-a Andrej Rajh. Če bi se morali odločiti za enega izmed omenjenih kandidatov, pa bi podprli Svetino, je pojasnil. Oba kandidata imata po njegovih navedbah kakovosten življenjepis, pri Svetini pa jih je nekoliko bolj prepričalo njegovo delo z ljudmi s posebnimi potrebami.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podprla Baluha

Vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža je po posvetu pri predsedniku republike povedal, da je izbira poslanske skupine kandidat Stanko Baluh. A če bo Pahor državnemu zboru v imenovanje predlagal koga drugega, npr. Svetino, ga bosta podprla, je napovedal.

Svetino podpirajo tudi v LMŠ-ju in NSi-ju ter poleg Svetliča še v SD-ju in SMC-ju. O Svetini so se pripravljeni pogovarjati tudi v Levici, čeprav je njihova prva izbira nekdanja ustavna sodnica Jadranka Sovdat.

Svetina bi lahko prejel 60 glasov

Če bi vse omenjene poslanske skupine podprle Svetino, bi skupaj lahko zagotovile nujnih 60 poslanskih glasov. V SDS-u, ki kot največja poslanska skupina šteje 25 poslancev, se o podpori posameznemu kandidatu še niso odločili. Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je namreč po četrtkovem pogovoru pri Pahorju pojasnil, da pri njih za zdaj obstajajo tri mogoča imena, ki pa jih ni razkril. Prav tako se še niso odločili v SNS-u, ki ima štiri poslance.

Odločitev predsednika republike glede kandidata za novega varuha je pričakovati v prihodnjem tednu, kar pomeni, da bi DZ o predlogu lahko odločal že na januarski seji.
Na javni poziv za novega varuha je prispelo devet predlogov kandidatur. Poleg Svetliča, Svetine, Sovdatove in Baluha so kandidati še Jasna Murgel, Valerija Korošec, Rajko Marković, Gorazd Pretnar in Franci Žohar. Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja.

Pahor se je z vsemi poslanskimi skupinami pogovarjal tudi o spremembah volilne zakonodaje, ki morajo biti izvedene po odločbi ustavnega sodišča. O tem se bo s strankami posvetoval prihodnji četrtek.