Neznanec je ukradel fotografije z Veseličevega profila in ustvaril lažni profil. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Neznanec je ukradel fotografije z Veseličevega profila in ustvaril lažni profil. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Novinar Boštjan Veselič se je udeležil enournega zaslišanja pri kriminalistih. Kot je razvidno iz uradnega policijskega zaznamka, je osumljen goljufije, saj naj bi neko Slovenko po Facebooku napeljal k nakazilu 100.000 evrov na transakcijska računa na Slovaškem in Madžarskem.

A šlo je za krajo identitete. Neznanec je ukradel fotografije z Veseličevega profila na Facebooku, ustvaril lažni profil in prek tega vzpostavil stik z oškodovanko. Po daljšem dopisovanju jo je prosil za 100.000 evrov, češ da jih potrebuje za prevzem svojega kovčka z oblačili, in ji obljubil, da ji bo denar vrnil. Oškodovanka mu je verjela in avgusta lani denar tudi nakazala, neznanec pa se ni več oglasil. "Dokler ne dokažem, da to nisem jaz, veljam za osumljenca," je dejal Veselič.

"Že ko nekdo ustvari lažen profil v tvojem imenu, je občutek neprijeten, ko pa izveš, da je nekdo s tvojo podobo izsilil oziroma ga je ogoljufal za 100.000 evrov, pa je občutek grozljiv," dodaja. Take goljufije so zelo pogoste, strokovnjaki jih imenujejo socialni inženiring. Gre za prevare z vnaprejšnjim plačilom, saj goljufi uporabljajo najrazličnejše metode, da oškodovance prepričajo, da jih po plačilu čaka nagrada, ki je lahko čustvena ali finančna. Možnosti za to, da bi oškodovanci denar dobili povrnjen, pa niso velike, saj ta pogosto konča v afriških državah.

Kot je povedal Gorazd Božič iz Si-certa, dobijo okoli 1.000 prijav različnih prevar na leto. "Tukaj ne gre samo za nigerijske prevare in prevare z vnaprejšnjim plačilom, gre tudi za lažne spletne trgovine, prevare z nakupi vinjet, nagradne igre, za iphone ..."

Število prevar vsako leto narašča. Policija je lani obravnavala okoli 200 kaznivih dejanj z elementi nakupa in prodaje po spletu v znesku dveh milijonov evrov.

Novinarju na spletu ukradli identiteto