Gasilci uživajo največji ugled med poklici. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Gasilci uživajo največji ugled med poklici. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Mediji in sodišča imajo še vedno negativen predznak pri ljudeh, vendar se jim ugled dviguje. Foto: MMC RTV SLO
Največji ugled med poklici imajo gasilci. Foto: MMC RTV SLO

Valicon je tretjič izvedel neodvisno raziskavo (gre namreč za njihov lastni projekt, ki ga sami financirajo) Ogledalo Slovenije, s katero meri optimizem in srečo med Slovenci ter njihovo zadovoljstvo z organizacijami in institucijami. V raziskavi, ki so jo izvedli prek spletnega panela Jazvem.si, pa je tokrat sodelovalo 898 anketirancev.

Andraž Zorko je pojasnil, da so se za merjenje "merljivih mejnikov stanja v slovenski družbi," odločili ob številnih protestih, ki so Slovenijo pretresali konec leta 2012.

Prvo tovrstno raziskavo so izvedeli decembra 2012, druga je bila izvedena 2013, zadnja pa v prvem polletju letošnjega leta. In kaj so pokazali rezultati? Stanje v slovenski družbi se izboljšuje, saj so ljudje manj črnogledi kot v preteklih dveh letih. Vseeno pa le petina Slovencev zase meni, da so srečni in da optimistično zrejo v prihodnost.

Vojaki pridobivajo ugled
Največji ugled med institucijami in organizacijami imajo mala slovenska podjetja, vojska, šolstvo, zdravstvo, policija, tuja podjetja … Pozitivno mnenje imajo ljudje tudi o predsedniku republike Borutu Pahorju.

Največji skok zaupanja je dosegla vojska: s +34 na +51 (anketiranci so ocenjevali v razponu od -100 do +100), kar naj bi bila posledica vpletenosti vojske v različne reševalne ali podobne akcije, kot je bila odprava posledic žleda. Večje zaupanje v policijo pa naj bi bilo posledica več odmevnih preiskav.

Najzanimivejši podatek je po Zorkovem mnenju, zaradi vseh zgodb o nacionalnem interesu, prodajah slovenskih podjetij tujim lastnikom in negativnim prizvokom, ki so se ob tem pojavljali, da ljudje vedno bolj zaupajo tujim velikim podjetjem. Precejšen preboj z -27 na +13 pa je dosegel predsednik republike kot instituticija.

Pahor uživa večji ugled kot njegov predhodnik
"Očitno je predsedniku Pahorju uspelo povrniti zaupanje v institucijo predsednika republike na raven, kot jo vidimo danes, in ga pripeljati na pozitivno raven. To je edina politična institucija, ki je na pozitivni strani zaupanja," pravi Zorko.

Med institucijami, ki imajo pri ljudstvu negativen predznak, so namreč pri dnu vse druge politične institucije, kot so vlada, koalicija, opozicija in celoten DZ. Med "negativnimi institucijami" pa se je zaupanje izboljšalo v sodstvo, in sicer za kar za 19 točk v primerjavi z lansko raziskavo.

Med poklici največ zaupanja uživajo gasilci, znanstveniki in vojaki. Najbolj "negativni" poklici so politiki, ministri in direktorji. Zanimivo je tudi, da manjše zaupanje javnosti od novinarjev in sodnikov uživajo duhovniki.

Gregor Cerar

Rezultati raziskave Ogledalo Slovenije: