Regionalni RTV center Koper-Capodistria, Primorske novice, Deželni sedež RAI za Furlanijo-Julijsko krajino - slovenski sporedi, Primorski dnevnik, Zveza slovenskih športnih društev v Italiji in spletni portal slosport.org so že 35. leto zapored pripravili izbor najboljših primorskih športnikov.

Podeljene nagrade najboljšim primorskim športnikom. Foto: Tomaž Primožič, FPA
Podeljene nagrade najboljšim primorskim športnikom. Foto: Tomaž Primožič, FPA

Tradicionalno prireditev Naš športnik je letos gostil Kulturni dom v Gorici. Najboljše so izbrali športni novinarji zgoraj omenjenih medijev in športnih organizacij. Prireditev sta vodila Evgen Ban in Anja De Luisa. Nastopila je muzikal skupina Slovenskega dijaškega doma Simona Gregorčiča v Gorici, ki jo vodita Andreja Benedetič in Damjana Golavšek. Predstavila se je tudi 15-letna pevka, Lina Bensa. Pred in po podeljevanju je igral pihalni orkester Kras iz Doberdoba, ki ga vodi Patrik Quaggiato.

Nagrade so podeljevali mladi predstavniki slovenskih goriških športnih društev. Letos so novinarji med vsemi nominiranci izbrali prvouvrščene v vseh treh kategorijah.

Med dekleti sta slavili jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta imenitno nastopili na evropskem prvenstvu v Bolgariji in si že drugič priborili naslov prvakinj. Članici portoroškega Pirata sta bili odlični tudi na svetovnem prvenstvu v danskem Aarhusu. Tina in Veronika sta Sloveniji prijadrali olimpijsko normo v razredu 470, ambiciozni šampionki imata tudi v Tokiu visoke načrte.

V moški konkurenci je slavil kanuist Soških elektrarn Luka Božič, ki je po slovesu od dvojca s Sašom Taljatom pod vodstvom Boruta Javornika uspešno zaveslal v enojcu in prvič v karieri dobil slalomsko tekmo svetovnega pokala. V skupnem seštevku je pokalno sezono zaključil na drugem mestu. Na svetovnem prvenstvu je bil član srebrnega moštva. Luka samozavestno vstopa v leto 2019, ki prinaša boj za nacionalne kvote za olimpijske igre.

Ekipno lovoriko so si prislužili košarkarji Sixta Primorske. V klubsko vitrino so postavili dve lovoriki; z zmago v finalu proti Šenčurju so postali pokalni prvaki, z zmago proti Olimpiji so osvojili superpokal. Pri preboju v elitno skupino regionalne košarkarske lige ABA jih je v finalu ustavila Krka. V tej sezoni jim gre odlično, saj prepričljivo vodijo v drugi regionalni ligi, prav tako so na vrhu v državnem prvenstvu.

Ob zmagovalcih so bili ostali nominiranci enakovredno nagrajeni:
Športnice:
- alpska smučarka Ana Bucik,
- jadralka razreda 49 FX, Jana Germani,
- teniška igralka Dalila Jakupović,
- kajakašica Urša Kragelj,
- judoistka Andreja Leški.

Športniki:
- dvoranski nogometaš Kristjan Čujec,
- odbojkar Jani Kovačič,
- odbojkar Loris Manià,
- igralec namiznega tenisa Bojan Tokić,
- nogometaš Miha Zajc.

Ekipe:
- Namiznoteniški klub Arrigoni,
- Odbojkarski klub GEN-I Volley,
- Nogometni klub Juventina,
- Rokometno društvo Koper,
- Odbojkarski klub Salonit Anhovo.


Avtor fotografij je Tomaž Primožič/FPA.