Obilno sneženje je napovedano še v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Obilno sneženje je napovedano še v prihodnjih dneh. Foto: EPA

Kot napovedujejo vremenoslovci, bi od Predarlskega do Zgornje Avstrije lahko zapadlo od 20 do 60 centimetrov novega snega na že najmanj pol metra podlage. Oblasti so zaradi skrajnih zimskih razmer izdale najvišje, rdeče opozorilo.

Na jugu Avstrije se bojijo tudi poledice, saj bi po nižinah lahko padal tudi zmrznjen dež. Meja sneženja bo namreč med 200 in 800 metri nadmorske višine. Bojijo se tudi močnega vetra, ki bi v gorah lahko dosegal hitrosti do 90 kilometrov na uro. Podobno vreme bo tudi v sredo.

Cestni delavci si medtem mrzlično prizadevajo očistiti kar največ cest. S Solnograškega so sporočili, da so vzpostavili cestne povezave do vseh krajev, ki so bili zaradi obilja snega, plazov in tudi podrtega drevja odrezani od sveta. Na cestah je potrebna zimska oprema, tudi verige.

Drago reševanje

Reševalna akcija lahko ponesrečence brez dodatnega zavarovanja, ki morajo sami pokriti stroške reševanja, drago stane. Na Solnograškem stane ura reševanja z reševalcem 38 evrov. Dodatni stroški nastanejo, če morajo v reševalni akciji uporabiti še helikopter. V drugih avstrijskih deželah reševalci povišajo urno postavko v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov, kar pomeni od tretje stopnje dalje na petstopenjski lestvici.

Poledica, plazovi in veter

Bojijo se tudi snežnih plazov. Stopnja ogroženosti po večini države je trenutno na drugi najvišji stopnji, z novo pošiljko snega pa bi jo na več območjih lahko dvignili celo na najvišjo. Na Tirolskem pa ta, peta stopnja nevarnosti plazov, velja že nekaj dni in bo še ostala.

Najvišjo stopnjo nevarnosti plazov so danes razglasili tudi za dele avstrijske Štajerske - kjer so ponekod tudi razglasili izredne razmere. Kot so sporočile pristojne oblasti, gre za preventivni ukrep pred napovedanimi novimi snežnimi padavinami. Zapadlo naj bi do meter novega snega.

Pri tem so pristojne oblasti avstrijske Štajerske že pozvale vse državljane in turiste, naj ostanejo na varnem, resno jemljejo zapore in se na prostem izogibajo nepotrebnih dejavnosti. Podobno kot v nekaterih drugih predelih Avstrije je na avstrijskem Štajerskem snežna odeja debela tri metre ali več. Od sveta je še vedno odrezanih okoli 500 ljudi, največ v vasici Sölktal.

V ponedeljek so v kraju Westendorf rešili deskarja, ki je obtičal na strmem terenu. Rešiti so ga morali s snežnimi krpljami. V kraju Laterns-Gapfohl pa so rešili 45-letnega smučarja.

Gorski reševalci, gasilci in vojaki so ves čas na delu.

Solnograški reševalci so po navedbah radiotelevizije ORF morali v zadnjih dneh posredovati skoraj 30-krat. Ob koncu tedna so več sto ur iskali zasute in pogrešane, najhuje je bilo v krajih Zell am See, Flachau in Werfenweng, kjer so iskali deskarje na snegu, turne smučarje in pohodnike.

Najhujše zimske razmere v Avstriji

Hudo tudi na Bavarskem

Izredne razmere še vedno veljajo na Bavarskem. Sneg je povzročil kaos na cestah, šole ostajajo zaprte, obstaja velika nevarnost snežnih plazov. V pripravljenosti so tudi vojaški helikopterji, ki navadno pomagajo pri reševanju izpod plazov, a v preteklih dneh zaradi slabe vidljivosti niso smeli poleteti.

Zasnežene prizore iz Avstrije, Nemčije, Poljske, Grčije, Libanona in Carigrada si oglejte v galeriji.