Slovenija z novim zadolževanjem znižuje zadolženost. Foto: Reuters
Slovenija z novim zadolževanjem znižuje zadolženost. Foto: Reuters

Pogoji zadolžitve so bili ugodni, z zadovoljstvom priznava finančni minister Andrej Bertoncelj, ki ob tem dodaja, da bo država konec leta manj zadolžena, znižujejo pa se tudi odhodki za obresti, letos bo ta strošek že manj kot 800 milijonov evrov.

Ne gre za povečanje skupnega dolga, nasprotno, zadolžitev znižujemo, odgovarja finančni minister na kritike, da je nova vlada pohitela z zadolževanjem v vrednosti milijarde in pol.

"Mi smo se v tem delu zadolžili, v bistvu pa refinanciramo zapadle glavnice z novim, cenejšim posojilom. V skupni količini znižujemo ta dolg," je pojasnil Bertoncelj.

Februarja mora Slovenija vrniti 2,3 milijarde glavnic, za kar bo porabljena tudi kupnina od NLB-ja in proračunski presežek. Torej je najnovejša zadolžitev nižja od skoraj zapadlih obveznosti, zato tudi znižanje dolga. Zadolževanje je cenejše, s tem pa tudi nižji odhodki za obresti. Za več kot 300 milijonov v štirih letih.

"V nekaj letih, če vzamemo štiriletno obdobje, je bil strošek obrestnega odhodka na nivoju preko milijarde evrov, v letu 2019 bo pod 800 milijonov," je dodal.

Ta teden bodo številne države z evrom ponujale obveznice, Belgija, Irska, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Italija ter Španija in tudi zato je padla odločitev, da Slovenija izda obveznice pred drugimi.

"Ocenili smo, da je bil trenutek za izdajo najbolj primeren, bili smo pogumni, bili smo prvi in bili smo uspešni," je poudaril.

Če bodo razmere ugodne, minister ne izključuje še kakšne zadolžitve, predvsem kot zaloge za poplačilo dolga v prihodnjem letu, ko bo treba vrniti milijardo 700 milijonov evrov.