Pavšalno turistično takso so doslej plačevali le lastniki stanovanj in hiš, ki nimajo stalnega prebivališča v občini. Poslej jo bodo tudi lastniki plovil. Foto: Radio Koper
Pavšalno turistično takso so doslej plačevali le lastniki stanovanj in hiš, ki nimajo stalnega prebivališča v občini. Poslej jo bodo tudi lastniki plovil. Foto: Radio Koper

Z novim letom so postali zavezanci za plačilo turistične takse lastniki plovil, ki so privezana v turističnem pristanišču, torej v marini. V sosednjih občinah jo obračunavajo že nekaj časa, pravi vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič: "To velja za lastnike plovil, ki niso iz Mestne občine Koper. Tisti, ki imajo stalno prebivališče v koprski občini, so takse oproščeni. Imajo najemno pogodbo za daljše obdobje, plačajo neko nadomestilo glede na velikost oz. dolžino plovila Marini Koper in nato Marina Koper sredstva odvede Mestni občini Koper."

Marina in turistična organizacija bosta imeli v prihodnjih dneh sestanek na to temo. Utečeno ostaja plačevanje turistične takse – s promocijsko znaša ta v koprski občini po novem dva evra. Lani je občina tako dobila okoli četrt milijona evrov.

"S povišanjem turistične takse bo teh prihodkov bistveno več. V Kopru namreč opažamo bistven porast tako prihodov kot prenočitev turistov in to nam daje dodatne možnosti za pospešeni razvoj turizma in še dodatno promocijo," pojasnjuje Kozlovičeva.

Pobuda, da bi bila taksa nižja za turiste, ki pridejo na koprsko podeželje, saj da je infrastrukturno slabše urejeno od mesta, lani ni bila sprejeta. "Zagotovo se turist, ki pride na podeželje, pride tudi kopat v Koper, pride v mesto Koper, pride na prireditev, ki jo organiziramo v Kopru, tako da ne morem reči, ali pa se strinjati z njimi, da denar od turistične takse ne gre tudi za podeželje," še dodaja Kozlovičeva.

Okoli 500 lastnikov počitniških stanovanj in hiš, ki nimajo stalnega bivališča v občini, bo tudi letos lahko plačevalo pavšalno takso – odvisna je od velikosti. Za površino, večjo od 90 kvadratnih metrov, lastniki plačajo 270 evrov.