Poklon fašističnih veteranov. Foto: MMC RTV SLO
Poklon fašističnih veteranov. Foto: MMC RTV SLO

Letos so italijanske oblasti shoda predstavnikov organizacij, med katerimi bi lahko prišlo do različnih napetosti in vroče krvi, dovolile na različnih lokacijah v Gorici, saj niso želeli kakšnih neprijetnih srečanj med njimi. Shoda odreda X MAS in skrajnodesničarskega gibanja CasaPound se je po navedbah predstavnikov italijanske policije udeležilo okrog 30 ljudi. Na shodu so stali v popolni tišini, delegacija X MAS pa se je udeležila sprejema na goriški občini.

Na antifašističnem shodu se je zbralo okoli 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Na antifašističnem shodu se je zbralo okoli 200 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Medtem se je protifašističnega shoda udeležilo približno 200 ljudi. Ob glasbi partizanskih pesmi so zbrane nagovorili predstavniki Zveze italijanskih partizanov in drugih organizatorjev shoda. "Želimo predvsem izpostaviti, da si to mesto ne zasluži prisotnosti fašistov in neofašistov, ki so odgovorni za veliko gorja v Evropi. To mesto, ki se želi pridružiti Novi Gorici v projektu Evropske prestolnice kulture, ne zmore teh dejanj in naša prisotnost je jasno opozorilo, da vsi želimo strpnost in dialog, vendar ob spoštovanju preteklosti," je ob robu antifašističnega shoda povedal Rudi Pavšič iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ).

Neofašisti so shod v Gorici organizirali nekaj mesecev po shodu skrajnodesničarskega CasaPounda v Trstu, ki se ga je novembra lani udeležilo več tisoč ljudi.

Obletnica poraza fašistične enote X MAS

Povod za shod v Gorici je obletnica bitke pri Trnovem pri Gorici med 19. in 21. januarjem 1945, kjer so v drugi svetovni vojni pripadniki narodnoosvobodilnega boja (NOB) premagali fašistično enoto X MAS. Odvila se je velika bitka enot IX. korpusa NOB za osvojitev postojanke X MAS-a. Zmaga ima velik pomen, saj so Masovce tja poslali v bran vzhodne meje italijanstva, po koncu druge svetovne vojne tako Italija na večjem delu ozemlja Primorske ni bila prisotna ne s civilno ne z vojaško oblastjo.

Tovrstne provokacije so nevarne in jih nikakor ne smemo podcenjevati. Ne smemo se prepustiti izgovoru, češ da je to le demokratično izražanje in da je treba spoštovati drugače misleče.

Župan Nove Gorice Klemen Miklavič

Slovesnost ob tej obletnici italijanski neofašisti pripravljajo že več let, lani pa je člane X MAS-a med drugimi na občini sprejel tudi župan Gorice Rodolfo Ziberna. Ta se je letos, morda tudi zaradi številnih negativnih odzivov v javnosti, temu odpovedal.

"Sprenevedavo ravnanje občinskih mož"

Stranka Slovenska skupnost je sprenevedavo ravnanje goriških občinskih mož kljub določilom italijanske ustave, ki prepovedujejo obujanje fašističnih organizacij, simbolov in sloganov, označila za nesprejemljivo. S človeškega vidika pa gre pri vsem skupaj za nespoštovanje do vseh tistih, ki so v tistih hudih časih dali življenja za današnjo družbeno blaginjo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Člane in somišljenike so pozvali, da se v čim večjem številu udeležijo današnjega antifašističnega shoda in s tem "izpričajo večinsko zavzetost za ideale demokracije, miru, solidarnosti, sožitja, spoštovanja in svobode".

Zgodovinske rane še vedno prisotne

"Gorica ne more sprejeti take odločitve in takega vedenja, saj je prav zaradi fašističnega režima in terorja med dvema vojnama in med drugo svetovno vojno pretrpela hude čase. Rane, ki so jih fašistične oblasti zadale goriškemu prebivalstvu, so še danes prisotne in čas bi bil, da bi se že enkrat pozdravile, a žal gresta sprejem predstavnikov X MAS in shod CasaPound v nasprotno smer," so pred napovedanim shodom opozorili v Stranki Slovenska skupnost.

Pred shodom neofašistov v Gorici se je oglasil tudi novi župan sosednje Nove Gorice Klemen Miklavič. "Tovrstne provokacije so nevarne in jih nikakor ne smemo podcenjevati. Ne smemo se prepustiti izgovoru, češ da je to le demokratično izražanje in da je treba spoštovati drugače misleče," je zapisal.

Je prav, da oblast dopušča fašistične shode?

Toleriranje pojava in zlasti dopuščanje javnega nastopanja skupin, ki navdih črpajo iz poraženih ideologij in temnih časov naše civilizacije, sta jasen dokaz, da preveč zlahka pozabljamo na krivice in grozote, ki so jih tovrstne ideologije udejanjale v preteklosti in ki so sprožile val novih krivic sovraštva in nestrpnosti, je še opozoril Miklavič.

Člani CasaPounda s transparentom:
Člani CasaPounda s transparentom: "Italija: vstani, bojuj se in zmagaj." Na shodu v Trstu decembra 2018. Foto: Radio Capodistria /Stefano Lusa

Kot je še zapisal novogoriški župan, s tem sporočilom poziva tudi goriške sosede, zlasti vodstvo občine in italijanskih državnih ustanov, saj verjame, da bodo ravnali preudarno v korist skupnega goriškega prostora ter skladno z vrednotami sodobne in svobodne Evrope.

Ostre obsodbe iz stranke SD

Tudi v SD-ju ostro obsojajo tovrstne provokacije neofašistov, ki ne sodijo v Evropo prihodnosti. Podpredsednik stranke Matjaž Nemec je dejal, da je naša naloga, da ubranimo tisto, kar so evropske vrednote ‒ to so skupno spoštovanje, medsebojno sodelovanje in graditev nove sodobne Evrope prihodnosti.

Goričani z obeh strani meje se že od nekdaj borijo in gradijo skupno prihodnost, ki temelji na skupnih evropskih vrednotah. Postali so zgled za celotno Evropo in Evropsko unijo, je dodal Nemec v videoposnetku, ki ga je SD objavil na Twitterju.

V Gorici fašistični in protifašistični shod