Aleš Bržan bo občinski svet zastopal v upravnem sporu, ki ga je sprožil Boris Popovič. Foto: Mestna občina Koper
Aleš Bržan bo občinski svet zastopal v upravnem sporu, ki ga je sprožil Boris Popovič. Foto: Mestna občina Koper

S sklepom, sprejetim na vsega nekaj minut trajajoči seji, je občinski svet županu Alešu Bržanu podelil posebno pooblastilo za opravo vseh procesnih dejanj in zastopanje pred upravnim sodiščem v pritožbi Borisa Popoviča na sklep občinskega sveta z dne 21. decembra lani. Tedaj so občinski svetniki na ustanovni seji potrdili županski mandat Bržanu in zavrnili Popovičevo pritožbo.

Popovič je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je dolgoletni koprski župan podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ki pa je ugovor zavrnila, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan. Popovič se je nato pritožil še na koprski občinski svet, ki pa je njegovo pritožbo na ustanovni seji 21. decembra zavrnil in tedaj za župana potrdil Bržana.

Prejšnji četrtek je Popovič nato po pooblaščencu na upravno sodišče vložil pritožbo, o kateri mora sodišče odločiti v 30 dneh, in naknadno še zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče prekinilo izvrševanje funkcije župana do pravnomočne odločitve o pritožbi.

Boris Popovič se je najprej pritožil na občinski volilni komisiji, nato še na koprskem občinskem svetu, zdaj pa še na upravnem sodišču. Foto: Dani Modrej
Boris Popovič se je najprej pritožil na občinski volilni komisiji, nato še na koprskem občinskem svetu, zdaj pa še na upravnem sodišču. Foto: Dani Modrej

Pritožba na sklep, ki je Bržanu podelil županski mandat

Pooblastilo je potrebno, ker se Popovičeva pritožba nanaša na sklep občinskega sveta, s katerim so zavrnili pritožbo Popoviča zoper odločbo občinske volilne komisije in ugotovili, da lahko Bržan začne izvrševati župansko funkcijo.

Bržan je po seji pojasnil, da bo najprej za zastopanje občinskega sveta pooblastil odvetniško pisarno Mužina, Žvipelj in partnerji, "ki bodo pripravili prav tako ekspresno tudi vse odgovore, ki se jih pač zahteva". Tako bodo po njegovih besedah še danes odgovorili na Popovičevo zahtevo za izdajo začasne odredbe.

Ob tej priložnosti je Bržan še navedel, da končne odločitve o izbiri vseh podžupanov še ni in da "bo trajalo še kak teden, prav gotovo, da pade končna odločitev". Podžupani bodo vsaj štirje, če jih bo morda več, pa bo treba funkcionalno razdeliti tudi njihova pooblastila in zadolžitve.

"Nič ni narobe, če tudi politični del začne veliko aktivneje sodelovati tudi pri upravljanju občine in sodelovanju z občani," je poudaril župan. Ocenil je, da bo takšna rešitev tudi cenejša pri marsikateri proračunski postavki. Nekdanji župan Popovič je, kot je znano, v svojem kabinetu imel številne svetovalce za različna področja.

Bržan preklical pooblastila odvetniški pisarni Matoz

Bržan je medtem po poročanju Radia Slovenija odvetniški pisarni Matoz preklical nekatera pooblastila, med drugim tudi za tožbo glede nakupa Hotela Koper. Kot je za omenjeni radio pojasnil župan, je zadeva v postopku mediacije, pri čemer je sam mnenja, da bi morali od nakupa odstopiti. Po navedbah radia bo postopek najverjetneje prevzela občinska pravna služba.

Bržan je sicer naročil pregled vseh odprtih zadev na sodiščih, kjer je soudeležena občina, nakar bodo presodili, katera pooblastila odvetniškim družbam ohraniti in katera preklicati.