Decembra lani je bilo na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje registriranih dobrih 3.000, na koprski nekaj čez 5.300 ljudi. Foto: BoBo
Decembra lani je bilo na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje registriranih dobrih 3.000, na koprski nekaj čez 5.300 ljudi. Foto: BoBo

Enega največjih padcev registrirane brezposelnosti zaznavajo na Goriškem. Konec leta je bilo na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje registriranih dobrih 3.000 ljudi. Svetovalka generalne direktorice Kladis Kravos: "V evidenco brezposelnih se je prijavilo manj oseb kot leto prej, skoraj deset odstotkov manj. Zaposlitve so bile tudi še dokaj visoke. Število brezposelnih se je na ta račun znižalo za dobrih 10 odstotkov."

Med tistimi, ki so lani dobili zaposlitev, je bilo precej mladih in starejših od 50 let. Slednji sicer še vedno prevladujejo med brezposelnimi na Goriškem. "Teh je prek 40 odstotkov, sledijo niže izobraženi, se pravi, brez neke izobrazbe. Po drugi strani pa terciarno izobraženi. V teh deležih smo nad povprečjem države," je dodala Kravosova.

Na koprski območni službi je bilo decembra lani prijavljenih dobrih 5.300 oseb, je dejala direktorica Nevenka Bandelj. "To je za štiri odstotke manj. V primerjavi s Slovenijo opažamo najnižji padec, ampak trend je vseeno ustrezen."

Sorodna novica Turški Al-Kor se je premislil glede prevzema Cimosove kinematike

Nepričakovano se je oktobra stopnja brezposelnosti zvišala na račun delavcev Cimosa. Po napovedih delodajalcev naj bi se za letos obetalo okrog 1000 novih zaposlitev. "Od tega polovica zaposlitev v Luki Koper. Vendar to ne bo vplivalo na brezposelnost, ker zaposlujejo zaposlene. Brezposelni se ne zaposlujejo toliko v Luki Koper," še pojasni Bandljeva.

V obeh območnih službah ocenjujejo, da bo letošnja slika brezposelnosti podobna lanski. Obseg zaposlovanja na območju koprske enote naj bi bil podoben lanskemu, na Goriškem pa naj bi bilo zaposlitev manj.