Lewis Trondheim: Avtoportret. Foto: Pop up strip/Vodnikova domačija
Lewis Trondheim: Avtoportret. Foto: Pop up strip/Vodnikova domačija

Lewis Trondheim (1964) je kot eden izmed ustanoviteljev založbe L'Associacion s sodelavci poskrbel za preroditev galskega stripovskega trga, s čimer so med striparske zvezde izstrelili Joanna Sfarja, Blutcha (z rojstnim imenom Christian Hincker) in Christopha Blaina.

Sorodna novica Izar Lunaček: "Nekateri politiki delujejo kakor svoji lastni dvorni norčki"

Ko stripovska saga ruši rekorde
Trondheim in Sfar sta skupaj ustvarila izjemno serijo stripov Donjon, ki je na francoskih tleh podrla vse prodajne rekorde, njen uspeh pa je odzvanjal tudi v tujini, kjer je navdihnila uspešnice, med katerimi velja omeniti ameriško risano serijo Adventure Time, s čimer je tako rekoč zaplodil celo generacijo tamkajšnjih mladih avtorjev.

"Založba L'Associacion je korenito spremenila tamkajšnjo sceno s kombinacijo humorne risbe in težkih tem v za Francoze nenavadnih, manjših in črno-belih formatih, ko so njeni avtorji difundirali še v klasično francosko sceno barvnih, trdo vezanih albumov pa so postali eni najbolj iskanih tipov v deželi," je med drugim o vplivu svojega drevišnjega gosta povedal Izar Lunaček, sicer tudi sam priznani stripar.

Lewis Trondheim se je rodil leta 1964 v osrednji Franciji. Foto: Pop up strip/Vodnikova domačija
Lewis Trondheim se je rodil leta 1964 v osrednji Franciji. Foto: Pop up strip/Vodnikova domačija
Pop up strip na Vodnikovi domačiji 16. januarja

18.00: striparna na podstrehi, brskanje po zalogi in kramljanje

19.00: Izar Lunaček bere stripe Lewisa Trondheima

19.30: kratka predstavitev mojstrovega opusa

20.00: Lunačkov pogovor s Trondheimom prek Skypa

21.00: druženje domačih stripoljubcev in striporiscev

Preskušanje mej devete umetnosti
Diskretneje, a nič manj mojstrsko je Trondheim "zrisal tudi kup nemega stripovja, ki preskuša meje devete umetnosti pod praporjem projekta Oubepo (stripovsko paralelo Quenaujevemu Oulipoju), obenem pa vodi zafrkantsko avtofikcijsko ventiliranje frustracij Spiroujevih striparjev v okviru hilaričnega Ateljeja Mastodont ter ureja čudovito zbirko Shampooing pri velezaložbi Delcourt, kjer so med drugim izšli tudi blogi nam ljubega Bouleta," med drugim beremo v najavi drevišnjega dogodka.

Sicer pa za Oubepo velja, da je šlo za preskušanje meja stripovske umetnosti tudi s formalnimi eksperimenti in vajami v slogu, Trondheim pa je pisal enega prvih francoskih spletnih strip dnevnikov sploh.

Sodelovanje z v Iraku odraščajočo ženo
Trondheim deluje tudi kot risar ali pisec, pri čemer je udeležen pri okoli petih serijah in je urednik avtorske serije pri Delcourtu, največji francoski založbi stripov.

Pred nedavnim je Trondheim z ženo Brigitte Findakly, ki je sicer stripovska koloristka, objavil tudi njene spomine na odraščanje v Iraku, ki so do danes prevedeni že v več jezikov.