Kip finskega umetnika Janija Leinonena z naslovom McJezus predstavlja križanega klovna Ronalda McDonalda. Foto: Reuters
Kip finskega umetnika Janija Leinonena z naslovom McJezus predstavlja križanega klovna Ronalda McDonalda. Foto: Reuters

Županja pristaniškega mesta Hajfa Einat Kalisch-Rotem je na profilu družbenega omrežja Facebook zapisala, da bodo sporno razstavo, ki je bila v tamkajšnjem muzeju postavljena od avgusta, kar se da hitro umaknili. Na četrtkovo poizvedovanje AFP-ja, ali je ta še vedno na ogled, predstavnik občine ni želel odgovarjati. "K županjini izjavi nimamo več česa dodati," njegove besede navaja portal Art Newspaper.

Skulptura je del razstave Svete dobrine, ki obravnava vlogo religije v potrošniški kulturi. Foto: Reuters
Skulptura je del razstave Svete dobrine, ki obravnava vlogo religije v potrošniški kulturi. Foto: Reuters

Leinonenovo umetniško delo nosi naslov McJezus, predstavlja pa klovna Ronalda McDonalda na razpelu. Gre za aluzijo na razširjeno podobo krščanske ikonografije Križanega z v smrti omahnjeno glavo in prekrižanimi nogami (če ločimo v grobem, obstajata v zgodovini zahodnoevropske umetnosti namreč dva tipa Križanega – zmagoviti je upodobljen z odprtimi očmi in vzporedno položenimi nogami, s katerimi so zlasti v romaniki ponazarjali Kristusovo zmago nad smrtjo; drugi tip predstavlja mrtvega ali pa v bolečini skrivenčenega Kristusa s prekrižanimi nogami, ki poudarja njegovo žrtev).

Leinonen na razpelo obsoja verigo McDonald's, ki je že desetletja tarča kritik okoljevarstvenih aktivističnih skupin, delo pa je vključeno v razstavo Sacred Goods (Svete dobrine), ki odpira temo religije v potrošniški kulturi. Kot je mogoče razbrati iz kopije podobe o posoji dela, ki jo je na svoji uradni strani objavila županja, bi delo v vsakem primeru do konca meseca vrnili na Finsko. "Kot smo se dogovorili s cerkvenimi voditelji in ker se rok posoje dela McJesus kmalu izteče, ga bomo umaknili in vrnili takoj, ko bo mogoče. Preostala dela bodo obešena v zaprti sobi," je še zapisala v izjavi. "Brez vsakršne povezave verjamemo v svobodo govora kot enega izmed temeljev demokracije. Obžalujemo žalost, ki jo je ob tem občutila krščanska skupnost v Hajfi, ter rane in nasilje, ki so sledili."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav je delo na ogled že od poletja, je fotografija dela šele prejšnji teden zaokrožila po družbenih omrežjih, čemur je v petek sledil protest pred muzejem. Protestniki so med drugim metali kamenje in pri tem poškodovali tri policiste, v muzejsko stavbo pa sta trčili tudi dve molotovki. Krščanska skupnost se je obrnila na sodišče v Hajfi z zahtevo, da muzeju in občini odredi umik skulpture. Zahtevi po umiku se je pridružila tudi izraelska ministrica za kulturo Miri Regev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svetovalec Cerkve v Sveti deželi Wadie Abunassar meni, da razstava v Izraelu, deželi z močnimi verskimi občutji, ni primerna. "Nam, Arabcem in kristjanom, predstavlja to razžalitev naših simbolov, zato zahtevamo odstranitev del," je izjavil na začetku tedna. Dejal je, da je v Izraelu od 130.000 do 140.000 kristjanov, največ med njimi je Arabcev, zaradi česar so manjšina znotraj večje arabske manjšine v judovski državi. "Če bi bila uperjena proti muslimanom in Judom, bi bila v Izraelu takšna razstava tabu, proti kristjanom pa je dovoljena," je dodal.

Pravzaprav je že nekaj časa pred vsemi protesti umik dela zahteval umetnik sam. Leinonena je presenetila nedavna pozornost, ki jo je na razstavi pritegnil nedaven protest. Sam je umik dela od muzeja zahteval že septembra, in sicer zaradi nasprotovanja "izraelskim kršitvam človekovih pravic" Palestincev. Kot pravi, je svojo zahtevo po protestih prejšnji teden ponovil.