Slovestna podelitev nagrade se bo odvila na ljubljanskem Rožniku. Foto:
Slovestna podelitev nagrade se bo odvila na ljubljanskem Rožniku. Foto:
Po tradiciji prireditev spremlja tudi kresovanje.
Po tradiciji prireditev spremlja tudi kresovanje. Foto: rtv

V finale so se uvrstili Milan Dekleva z Zmagoslavjem podgan, Marko Hudnik z romanom Jelovškove ženske, Vladimir Kavčič z delom Prihodnost, ki je ni bilo, Vinko Moederndorfer z Ljubeznijo Sinjebradca in Marko Sosič z romanom Tito, amor mijo. Nagrada kresnik, ki je prizorišče podeljevanja že večkrat zamenjala, je bila prvič podeljena 23. junija 1991. Letos bo izbrani avtor poleg priznanja dobil še 5.000 evrov nagrade.

Za nagrado kresnik je bilo v petnajstih letih nominiranih 70 avtorjev, med njimi le 7 žensk. Nekateri so nominacije prejeli že večkrat, med njimi so tudi trije letošnji finalisti - Vinko Moederndorfer (1997), Milan Dekleva (1998) in Marko Sosič(1998).

Med zgodovino in ljubeznijo
Roman Zmagoslavje podgan Milana Dekleve opisuje zgodbo nekega posameznika v času menjave dveh zgodovinskih podob. Delo Jelovškove ženske Markota Hudnika razkriva vse o dopisovanju. Prihodnost, ki je ni bilo Vladimirja Kavčiča obravnava polpreteklo zgodovino po drugi svetovni vojni, ko so bile človeške usode, zaznamovane s krutostjo, a tudi z upanjem in vzdržljivostjo. Na čas po drugi svetovni vojni se naveže tudi Marko Sosič z romanom Tito, amor mijo, ki obravnava vprašanja o ideoloških norostih iz tržaškega vsakdanjika. Ljubezen Sinjebradca Vinka Moederndorferja pa prikazuje zgodbo o iskanju in izbiranju pravega ob nepravem času.