Pod naslovom Valovi kratkih zgodb je letos v sodelovanju z založbo LUD Literatura izšla 25-letna bera nagrajenih kratkih zgodb. Foto: RTV SLO
Pod naslovom Valovi kratkih zgodb je letos v sodelovanju z založbo LUD Literatura izšla 25-letna bera nagrajenih kratkih zgodb. Foto: RTV SLO
Valovi kratkih zgodb
Skozi leta so bili med nagrajenci tako uveljavljeni pisatelji kot popolni novinci. Največkrat, kar štirikrat, je najvišjo nagrado prejela Manka Kremenšek Križman, trikrat Veronika Simoniti, po dvakrat Andrej Makuc, Franjo Frančič, Aleš Berger in Barica Smole. Foto: RTV SLO

Natečaj je nastal na pobudo takratnega urednika literarnih oddaj Andreja Arka, njegovo delo so nadaljevali Marko Golja, Marjan Strojan in zadnjih pet let Matej Juh. Nagrajene kratke zgodbe tradicionalno predvajajo v jesenskih mesecih v oddaji Literarni nokturno, pri pripravi katere sodeluje tudi uredništvo igranega programa.

Na valovih kratkih zgodb
Izbor nagrajenih zgodb skozi 25 let lahko zdaj prebirate v knjigi Valovi kratkih zgodb ter torej poslušate v interpretaciji igralcev v oddaji Literarni nokturno — ter tudi med vožnjo na mestnih in primestnih avtobusih LPP. Saška Rakef in Alen Jelen s sodelavci pa jih ob izidu knjige predstavljata na drevišnjem literarnem večeru.

Ob deseti obletnici natečaja so izbrane nagrajene zgodbe izšle v knjigi Tiskarjeva napaka in druge nagrajene zgodbe (2002), katere urednika sta bila Andrej Arko in Jože Piano. Letos pa je torej pod naslovom Valovi kratkih zgodb v sodelovanju z založbo LUD Literatura izšla 25-letna bera.
Kratek sprehod skozi četrt stoletja
Komisije so včasih z enakovrednimi nagradami nagradile po več besedil in tako je bilo v petindvajset letih najvišje nagrade deležnih 22 avtorjev in več kot 30 zgodb. Med nagrajenci so bili tako uveljavljeni pisatelji kot popolni novinci. Največkrat, kar štirikrat, je najvišjo nagrado prejela Manka Kremenšek Križman, trikrat Veronika Simoniti, po dvakrat Andrej Makuc, Franjo Frančič, Aleš Berger in Barica Smole, po enkrat pa Metod Pevec, Nina Mazi, Aleksa Šušulić, Rudi Mlinar, Tomaž Petauer, Mira Dobravec, Andrej Blatnik, Jože Bregar, Bojana Kunst, Sabina Koželj Horvat, Tomo Kočar, Tarcisia Galbiati Komljanec, Agata Tomažič, Zoran Knežević, Alenka Selčan in letos Mirjam Furlan Lapanja.

Jutri se obeta še en večji dogodek v Klubu Cankarjevega doma, naslovljen Radio Tesla, ki ga boste lahko prav tako spremljali v neposrednem prenosu na MMC-ju od 20. ure dalje.