Judita Franković Brdar kot Ana v filmu Mihe Mazzinija, naslovljenem Izbrisana. Foto: Gustav film
Judita Franković Brdar kot Ana v filmu Mihe Mazzinija, naslovljenem Izbrisana. Foto: Gustav film

Srečanja z Gorbačovom je dokumentarni film v režiji Wernerja Herzoga in Andreja Singerja, film pa kronološko predstavi življenje osmega in obenem zadnjega predsednika Sovjetske zveze Mihaila Gorbačova.

Sorodna novica Miha Mazzini: "Samocenzura deluje tako, da se možgani podzavestno odvrnejo od teme izbrisanih"

Na festivalu, ki velja za najpomembnejši italijanski festival filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, bo v tekmovalnem programu devetih igranih celovečercev. Med njimi bo torej tudi Mazzinijev film, ki bo na tem festivalu doživel italijansko premiero.

Po lastnem romanu posnet film
V celovečercu sledimo zgodbi samske mame Ane, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih preteklega stoletja na upravnih enotah luknjali osebno izkaznico, so vsebino filma povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Sicer je Mazzinijev celovečerec mednarodno premiero doživel lanskega novembra v Talinu na festivalu Black Nights, kjer so ga prikazali v tekmovalnem programu prvencev. Na 21. festivalu slovenskega filma je Judita Franković Brdar, ki upodablja Ano, prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, film pa je prejel še vesne za izvirno glasbo, scenografijo in kostumografijo.

Sorodna novica Filmska recenzija: Glasba je časovna umetnost 3 – LP film Laibach

Poklona slovenski glasbi in gozdovom
Nadalje bo dokumentarec Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta prikazan v programu, namenjenem filmu o umetnosti.

Film Lep pozdrav iz svobodnih gozdov scenarista in režiserja Iana Soroka bo na ogled med štirimi dokumentarnimi filmi zunaj tekmovalnega programa. Sorokovo delo kot potovanje skozi gozdove na jugu Slovenije niza zgodbe, ki razgaljajo vrzel med dogajanjem v času odporniškega gibanja ter posledicami, ki jih je to za seboj pustilo v sedanjosti. Lep pozdrav iz svobodnih gozdov je bil uvrščen tudi v uradni tekmovalni program manjšinskih koprodukcij 21. festivala slovenskega filma, domov pa je odšel z vesno za najboljši zvok.

Prizor iz filma Lep pozdrav iz svobodnih gozdov. Foto: SFC
Prizor iz filma Lep pozdrav iz svobodnih gozdov. Foto: SFC

Koprodukcijsko srečanje Vzhoda in Zahoda
V sklopu festivala bo že deveto leto potekalo tudi koprodukcijsko srečanje When East Meets West, na katerem se italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Srečanje v središče postavlja projekte v razvoju, ki iščejo tuje koprodukcijske partnerje. Letos se bodo srečali s predstavniki držav Srednje in Vzhodne Evrope ter držav Beneluksa.

Prisotnost Slovenije v sekciji italijanskih koprodukcij
V sekciji This is IT pa bo predstavljenih osem filmov, ki so italijanske koprodukcije, med njimi slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Drugi film v tej sekciji pa je manjšinska koprodukcija z delovnim naslovom Paradise italijanskega režiserja Davida del Degana.

Film Ne pozabi dihati je slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija. Foto: Bela film
Film Ne pozabi dihati je slovensko-italijansko-hrvaška koprodukcija. Foto: Bela film

Veter sprememb za 30-letnico festivala
Za jubilejno izvedbo festivala so pripravili filmski sklop Veter sprememb. Ta bo ponudil 11 filmov, ki so zaznamovali zgodovino festivala, med njimi Rezervne dele (2003) režiserja Damjana Kozoleta. Slovenija v tem programu sodeluje še s koprodukcijo Nikogaršnja zemlja (2001), prvencem bosanskega režiserja Danisa Tanovića, ki je leta 2002 prejel tujejezičnega oskarja. V filmu, ki je bil skoraj v celoti posnet v Sloveniji, je v glavni vlogi nastopal Branko Djurić.