Utrinek z lanske podelitve nagrad SAG, ki so namenjene največjim igralskim dosežkom filmskega leta in veljajo za dobro napoved oskarjev v igralskih kategorijah. Foto: Reuters
Utrinek z lanske podelitve nagrad SAG, ki so namenjene največjim igralskim dosežkom filmskega leta in veljajo za dobro napoved oskarjev v igralskih kategorijah. Foto: Reuters

V izjavi za javnost jo odbor ceha igralcev opozoril na "izjemen in neumesten pritisk", ki naj bi ga Akademija izvajala nad njihovimi člani v povezavi s podelitvijo oskarjev - če hočejo biti del spektakla 24. februarja, pred tem ne smejo biti podeljevalci nagrad cehovskega združenja. SAG svoje slavje pripravlja 26. januarja.

"Dobili smo več pritožb, pa tudi iz prve roke izkusili neokusne prisilne taktike Akademije, ki bi rada nadzorovala celo sezono nagrad," je zapisano v izjavi. "Sezona nagrad je zelo poseben čas, ko se igralkam in igralcem primerno poklonimo in jih počastimo za izjemno kakovost njihovega dela. Od Akademije pričakujemo, da bo spoštovala te cilje."

Letošnjo podelitev lahko pred klavrno gledanostjo (morda) reši le resnično dober izbor podeljevalcev. Foto: Reuters
Letošnjo podelitev lahko pred klavrno gledanostjo (morda) reši le resnično dober izbor podeljevalcev. Foto: Reuters

Zdi se, da voditelja letos ne bo
Potem ko se je Kevin Hart zaradi afere okrog starih homofobnih tvitov odpovedal službi povezovalca podelitve oskarjev, bo slovesnost najverjetneje drugič v 91 letih potekala brez povezovalca. Na začetku tega meseca je Ellen DeGeneres stopila na čelo kratke kampanje za "rehabilitacijo" Harta, ki pa ni obrodila sadov.

Da bi kljub temu pritegnili spodobno število gledalcev, bi producenti slavja po številnih poročilih zdaj radi priskrbeli vsaj impresiven nabor zvezdnikov, ki bi podeljevali zlate kipce svojim kolegom. Šušlja se celo, da načrtujejo skupen nastop bolj ali manj celotne igralske zasedbe filmov iz franšize Maščevalci. (Naslednji film v seriji, Endgame, v kinematografe prihaja 26. aprila in dobra skupna točka na oskarjih bi verjetno veliko pripomogla k promociji.)

Jezni so bili že organizatorji zlatih globusov
No, zakulisna pogajanja so očitno pripeljala do užaljenosti in spora. Iz istega razloga - puljenja za podeljevalce nagrad - naj bi se po poročanju The Hollywood Reporterja sprli že producenti oskarjev in zlatih globusov.

Sorodna novica Bodo letošnjo podelitev oskarjev na koncu izpeljali brez voditelja?

"To okoriščevalsko zastraševanje članov SAG-a skuša omejiti njihove priložnosti, da so izpostavljeni in da se poklonijo delu svojih kolegov v zadnji sezoni," še lahko beremo v izjavi za javnost. "Igralci morajo imeti svobodo, da privolijo v vsako ponudbo sodelovanja pri slavjih filmske industrije. Poskus Akademije, da bi igralcem preprečila nastopiti na prireditvi njihove lastne matične organizacije, je resnično škandalozen in nesprejemljiv."

Na koga si upajo "pritisniti"?
Akademija za zdaj ni potrdila še nobenih imen podeljevalcev oskarjev - so pa različni mediji poročali, da je denimo Margot Robbie ena izmed igralk, ki so se bile prisiljene odpovedati sodelovanju na zlatih globusih, da bodo lahko 24. februarja stopile na oder gledališča Kodak.

Napetost narašča
Nominiranci za oskarje bodo znani v naslednjem tednu (22. januarja). Po trenutnih napovedih lahko najverjetneje pričakujemo po več nominacij za ekipe filmov Zvezda je rojena, Roma, Najljubša, Zelena knjiga, Bohemian Rhapsody in morda Črni panter.

Lani si je podelitev oskarjev ogledalo rekordno malo ljudi, samo 26 milijonov in pol. Akademija je zato napovedala, da bo letošnji prenos skrajšala za pol ure, ker bodo nekatere nagrade podelili kar med oglasnimi premori. Nedavna anketa je pokazala, da zna trenutno samo 20 odstotkov vprašanih Američanov na pamet povedati, kateri film je lani dobil oskarja za najboljši celovečerec.