Film Koja je ovo država Vinka Brešana opisuje stanje v državi, kar lahko stori le v komediji, v kateri si lahko gledalec
Film Koja je ovo država Vinka Brešana opisuje stanje v državi, kar lahko stori le v komediji, v kateri si lahko gledalec "ogleda vse, česar si ne želi videti o Hrvaški", so zapisali v napovedi zagrebškega kina Europa, ki je film začel predvajati 3. januarja skupaj z drugimi kinodvoranami v Zagrebu, Splitu in na Reki. Foto: IMDb

Koja je ovo država (slov. Kakšna država je to) je sveži film Vinka Brešana, ki velja za enega najbolj priljubljenih hrvaških režiserjev. Celovečerec so začeli predvajati 3. januarja v kinodvoranah v Zagrebu in Splitu ter na Reki.

Drugi najbolje gledan film po prvem koncu tedna projekcij
Dve uri trajajočo komedijo si je v hrvaških kinematografih prvi konec tedna predvajanja ogledalo 23.212 ljudi, s čimer je postala drugi najbolje gledan film po prvem koncu tedna predvajanja v samostojni Hrvaški, so sporočili iz producentske hiše Interfilm.

Tudi prvak je nastal pod Brešanovo taktirko
Komedija po številu gledalcev po prvem koncu tedna sledi Brešanovemu celovečercu Duhovnikovi otroci, ki si ga je leta 2013 v prvih treh dneh ogledalo kar 33.759 ljudi. Z uspehom nove komedije se bo Brešan morda lahko pohvalil s kar štirimi najbolj gledanimi celovečerci v zadnjih 28 letih. Filme Kako se je začela vojna na mojem otoku, Maršal in Duhovnikovi otroci, si je namreč ogledalo več kot 600.000 ljudi.

Glede na napoved zagrebškega kina Europa najnovejši Brešanov film med drugim nagovarja gledalca, ki "bo ob novi komediji pozabil vse, kar je vedel o Hrvaški, ker je resničnost veliko slabša in še bolj smešna", saj da "si ne more predstavljati, kaj se zgodi, ko se v filmu pojavijo minister, predsednik, upravnik zapora, državni tožilec, general in številni drugi".

Poleg Sebastiana Cavazze v eni izmed osrednjih vlog v filmu igrajo še Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran Bogdan in drugi. Foto: YouTube
Poleg Sebastiana Cavazze v eni izmed osrednjih vlog v filmu igrajo še Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran Bogdan in drugi. Foto: YouTube

Vznemirjenje v delu hrvaške javnosti
Seveda pa je film že samo glede na tematiko razburil hrvaško javnost. Pravzaprav se je to zgodilo, še preden je prispel na filmska platna po državi. Tako so - brez pojasnila, da gre za napoved filma - na spletu objavili video domnevnega srbskega kulturno-umetniškega društva Vuk Karadžić iz Hrvaške, ki je v pesmi povzdigoval pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Scenarist nove komedije je tako kot pri filmu Duhovnikovi otroci Mate Matišić, ki je kot avtor glasbe sodeloval z Brešanom tudi pri njegovih zgodnjih filmih. Komedijo prav tako odlikuje hrvaško-srbska igralska zasedba, ki jo med drugim sestavljajo Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić in Goran Bogdan, ob njih pa v eni izmed osrednjih vlog nastopi tudi slovenski igralec Sebastian Cavazza.