Javnost in stroka sta novogoriškega župana Mateja Arčona prepričali, da je vila Rafut za Novo Gorico zelo pomembna z vidika kulturne dediščine. Foto: RTV Slovenija
Javnost in stroka sta novogoriškega župana Mateja Arčona prepričali, da je vila Rafut za Novo Gorico zelo pomembna z vidika kulturne dediščine. Foto: RTV Slovenija
Vila Rafut
V torek je okoli vile Rafut približno 50 aktivistov Goriške.si s somišljeniki in podporniki tudi z italijanske strani sklenilo živo verigo. Pridružili so se jim tudi člani združenja za zaščito naravne in kulturne dediščine rafutskega parka ter člani društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink. Foto: Televizija Slovenija

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je tik pred današnjo sejo mestnega sveta, na kateri naj bi odločali o prodaji vile Rafut na javni dražbi, sklical novinarsko konferenco. Na njej je pojasnil, da bo, če bodo svetniki to potrdili, občina šla v postopke za brezplačen prenos lastništva vile z države na občino. Pri tem je priznal, da se je za takšno potezo odločil zaradi protestnega shoda na začetku tedna, kjer so aktivisti liste Goriška.si, občani in nekateri svetniki zahtevali, da se vila ne proda na javni dražbi, je poročala novinarka Radia Koper Nataša Uršič.

Pretehtala pomembnost kulturne dediščine
Javnost in stroka sta župana Arčona prepričali, da je vila Rafut za Novo Gorico zelo pomembna z vidika kulturne dediščine. Od kod bo zdaj občina dobila denar za obnovo propadajoče vile? Župan Arčon je na vprašanje odvrnil: "Rešitev gre v smeri, da se mestni svet odloči, da sredstev iz mehanizma CTN-degradirana območja ne nameni za izvedbo projekta vozlišča kreativnih praks in da ta sredstva v vrednosti 2,4 milijona evrov nameni za sanacijo vile - da mestni svet nalaga občinski upravi, da začne postopke brezplačnega prenosa vile na mestno občino," je še poročala Nataša Uršič.

Na vprašanje, zakaj ni torej takšne odločitve sprejel že prej, je župan odvrnil: "V življenju se na napakah učimo in moram povedati, da smo velikokrat fokusirani na sam cilj, ne pa na pot do tega cilja."

Brezplačen prenos lastništva z države na občino?
Občinska uprava bo zdaj državo zaprosila za sprožitev postopka za brezplačen prenos vile z države na mestno občino in pripravila potrebno dokumentacijo za prijavo na razpis za pridobitev sredstev iz mehanizma CTN, ki bo objavljen oktobra letos.

Ob pripravi načrta prenove, ki bi jo lahko izvedli šele v letu 2020, bodo na občini pripravili tudi predloge različnih vsebin, s katerimi bi napolnili prostore vile, ki ima približno 700 kvadratnih metrov. Župan pa v vili vidi tudi priložnost za nadaljevanje "zgodbe aleksandrink".