Augustinčićeva umetnina iz leta 1947 v različnih velikostih je bila postavljena na več kot 20 lokacijah po vsej Jugoslaviji. Foto: Reuters
Augustinčićeva umetnina iz leta 1947 v različnih velikostih je bila postavljena na več kot 20 lokacijah po vsej Jugoslaviji. Foto: Reuters

Kot poroča agencija Reuters, gre za nostalgičen poklon Titu, ki je nekdanjo komunistično Jugoslavijo vodil od konca druge svetovne vojne do svoje smrti leta 1980 in je med nekaterimi doma in po svetu veljal za totalitarnega diktatorja, spet drugi pa so ga videli kot dobrohotnega vladarja, ki mu je uspelo ohranjati mirno sobivanje različnih narodnosti. Kot še pišejo, se je Jugoslavija, država, sestavljena iz šestih republik, začela razkrajati desetletje po Titovi smrti.

Največji Tito stoji v Velenju

Novi stari spomenik v Podgorici, nekoč imenovani Titograd (1946-1992) v čast vodji naroda, so postavili v park na pobudo mestne hiše in skupine veteranov druge svetovne vojne. Gre za enega od več enakih - razlikujejo se le v velikosti - Titovih kipov izpod rok Antuna Augustinčića (1900-1979), poleg Meštrovića in Kršinića največjega hrvaškega kiparja 20. stoletja.

Eden izmed teh kipov, na katerih Tito nosi vojaško uniformo, plašč pa ima ogrnjen čez rame, stoji v Titovem rojstnem kraju Kumrovcu, največji pa od leta 1977 v središču Velenja (nekoč Titovo Velenje), ki skupaj s štirimetrskim podstavkom v višino meri kar deset metrov.

Dolga leta je bil kip shranjen v spominski sobi bližnje vojašnice, zdaj pa so ga po besedah župana Podgorice Ivana Vukovića na novo postavili na javni kraj, da bi se poklonili temeljnim vrednotam Črne gore. "Naša država ostaja zvesta protifašističnemu izročilu," je povedal.

Na odkritju kipa se je zbralo več ducatov Titovih simpatizerjev in veteranov, ki so mahali z nekdanjo jugoslovansko zastavo z rdečo zvezdo in prepevali revolucionarne pesmi iz druge svetovne vojne.

Foto: Reuters
Foto: Reuters