V ljubljanskem Kinodvoru se od leta poslavljajo s silvestrsko predpremiero filma Starec in pištola z Robertom Redfordom in Sissy Spacek v glavnih vlogah. Foto: Kinodvor
V ljubljanskem Kinodvoru se od leta poslavljajo s silvestrsko predpremiero filma Starec in pištola z Robertom Redfordom in Sissy Spacek v glavnih vlogah. Foto: Kinodvor

Med razprodanimi predstavami ljubljanskih gledaliških hiš sta, denimo, Molierova komedija v MGL-ju in predstava Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v Mali Drami.

Sicer pa pripravljajo pester silvestrski večer v Cankarjevem domu. Na največjem odru Gallusove dvorane bodo gostili spektakel umetniškega avstralskega cirkusa Circa, za kar je nekaj vstopnic še na voljo, kar pa ne velja za gostujočo predstavo mariborske Drame Drugibutalci Igorja Pisona, ki bo na ogled v Linhartovi dvorani.

Poskrbeli so tudi za mlajše goste, ki jim bodo ob 17. uri ponudili predstavo oz. avtorski projekt igralca Nika Škrleca ‒ Naj gre vse v pi ali kako sem se naučil 3141 decimalk. Vstopnice za predstavo v Štihovi dvorani so še na voljo, potrjujejo v CD-ju.

Ljubitelji glasbe bodo prišli na svoj račun v Klubu CD, kjer bo mogoče prisluhniti pripovedi sevdaha Damirja Imamovića, ljubitelji filma pa bodo lahko v spoznali navdihujočo zgodbo o ženski, ki se vztrajno bojuje za ohranitev narave – na ogled bo namreč z vodomcem nagrajenem filmu Bojevnica v režiji Benedikta Erlingssona. Vstopnice za koncert so še na voljo, medtem ko so za film v Kosoveli dvorani že pošle.

V Cankarjevem domu bodo predvajali nagrajeno Bojevnico. Foto: LIFFe
V Cankarjevem domu bodo predvajali nagrajeno Bojevnico. Foto: LIFFe

Brez spomina na Ivana Cankarja ne bo minil niti zadnji dan Cankarjevega leta. Ob 17. uri se bodo obiskovalci lahko udeležili vodenja po razstavi Ivan Cankar in Evropa, ki so ga poimenovali Okus po Cankarju, v veliki sprejemni dvorani pa bodo po lanskem vzoru med 21. in 1. uro zjutraj obiskovalce povabili na ples. Za plesno glasbo bo poskrbela zasedba Monika Avsenik & The Mood Swingers.

V SNG Opera in balet Ljubljana bo poleg uprizoritve komične Rossinijeve opere Pepelka v režiji Jeroma Savaryja obiskovalcem na voljo tudi novoletna večerja in nato gala ples z Nuško Drašček.

S smehom v novo leto
Ljubljanska Drama se od leta poslavlja z Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, za kar je na voljo še nekaj vstopnic, medtem ko so vstopnice za predstavo Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja, ki bo na ogled v Mali Drami, že razprodane. MGL bo na velikem odru ponudilo Molierovo komedijo Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja, ki je prav tako že dolgo razprodana.

Šentjakobsko gledališče Ljubljana vabi na komedijo Ferija Lainščka Petelinji zajtrk Gojmirja Lešnjaka - Gojca, za kar je, kot kaže spletna blagajna, prostih še nekaj vstopnic. V Festivalni dvorani bo na sporedu broadwayska uspešnica, komedija Predstava, ki gre narobe, avtorjev Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa, ki jo je na oder postavil Jure Ivanušič. V Siti teatru bo na ogled glasbena komedija Predstava za vsako priložnost, ki jo podpisujejo Jure Karas, Gašper Konec in Lado Bizovičar. Vstopnice za predstavo ob 19. uri so že pošle, medtem ko so za dodatno predstavo ob 21. uri še na prodaj.

Branko Robinšak kot lIsmaele v legendarnem Verdijevem mladostniškem delu Nabucco, ki ga bodo na silvestrovo uprizorili v SNG Maribor. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Branko Robinšak kot lIsmaele v legendarnem Verdijevem mladostniškem delu Nabucco, ki ga bodo na silvestrovo uprizorili v SNG Maribor. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

V Mariboru bodo v veliki dvorani SNG Maribor ponudili Verdijevo opero Nabucco v režiji Filippa Tonona pod dirigentskim vodstvom Stefana Romanija, ki je že skoraj razprodana, na malem odru pa predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića, za katero je še na voljo nekaj vstopnic. V Stari dvorani bo na ogled baletna predstava Edwarda Cluga Tango, za kar je sodeč po podatkih spletne blagajne, prav tako na voljo še nekaj vstopnic. V SLG Celje bodo uprizorili komedijo Borisa Kobala Profesionalci espe. Nekaj vstopnic je še v prodaji.

Na Gorenjskem bodo silvestrsko predstavo ponudili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo na ogled predstava Vinka Möderndorferja Tri ženske. Vstopnice so še na voljo. V Mengšu si bo v Špas teatru mogoče ogledati predstavo Menopavza po knjižni uspešnici Jeanie Linder v prevodu in priredbi Dese Muck ter režiji Nine Kleflin. Na voljo je še nekaj vstopnic za predstavo ob 18. uri.

V SNG Nova Gorica bodo uprizorili Beraško opero. Foto: SNG Nova Gorica/Voranc Kumar
V SNG Nova Gorica bodo uprizorili Beraško opero. Foto: SNG Nova Gorica/Voranc Kumar

V novogoriškem SNG pripravljajo glasbena komedija Beraška opera v režiji Vita Tauferja, za katero je po podatkih spletne blagajne prostih še nekaj sedežev.

Kam v kino?
Filmskim sladokuscem bodo v Kinodvoru predvajali film Davida Loweryja Starec in pištola, najmlajše pa popoldne vabijo na projekcijo danskega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški. V Slovenski kinoteki pa bodo predvajali ameriški film Billyja Wilderja Apartma. Tudi v Koloseju Ljubljana, Kranj ter kinu Komuna bodo na silvestrski večer prikazali film. Program bo znan še ta teden.