Njenemu predavanju o spolnosti bo v sklopu priljubljenega hrvaškega programa sledil pogovor z urednikom Filozofskega teatra Srećkom Horvatom.

Alenka Zupančič je višja znanstvena sodelavka instituta za filozofijo ZRC-ja SAZU-ja in ena ključnih članic znamenite slovenske šole psihoanalize. Foto: BoBo
Alenka Zupančič je višja znanstvena sodelavka instituta za filozofijo ZRC-ja SAZU-ja in ena ključnih članic znamenite slovenske šole psihoanalize. Foto: BoBo

Alenka Zupančič je znanstveno delo z naslovom Kaj je seks? objavila lani pri uglednem ameriškem založniku Massachusetts Institute of Technology (MIT Press). Na podlagi izhodišč iz besedil francoskega filozofa Jacquesa Lacana filozofinja "raziskuje spolnost kot formulacijo protislovne resničnosti, ki je ni mogoče razumeti brez razumevanja psihoanalitičnega koncepta nezavednega ter vloge jezika v konstrukciji resničnosti in tudi same spolnosti", so v napovedi dogodka na spletni strani zagrebškega HNK-ja.

Slovenska filozofinja je uveljavljena je kot odlična poznavalka Nietzscheja, Kanta, Hegla in Lacana. V svojem dozdajšnjem znanstvenim delom je raziskovala etiko, književnost, komedijo in ljubezen. Njen znanstveni opus obsega številne knjige, med drugimi tudi Seksualno in ontologija, več njenih del pa je mogoče prebirati tudi v hrvaščini.

Slovenski filozofi redni gostje Filozofskega teatra
Višja znanstvena sodelavka instituta za filozofijo ZRC-ja SAZU-ja je tudi ena ključnih članic znamenite slovenske šole psihoanalize skupaj s Slavojem Žižkom in Mladenom Dolarjem, ki sta že bila gosta Filozofskega teatra. Žižka pričakujejo tudi letos, ko naj bi v Zagrebu uprizorili svetovno premiero njegove Antigone v režiji Angele Richter.

Ko se srečata gledališče in filozofija
Projekt Filozofski teater se je na Hrvaškem uveljavil kot priljubljeni program, ki v najstarejši hrvaški gledališki ustanovi uspešno povezuje gledališče in filozofijo od leta 2014.