Askijeva grobnica v Maliju izvira iz 15. stoletja. Foto: Wikipedia
Askijeva grobnica v Maliju izvira iz 15. stoletja. Foto: Wikipedia

Svetovni sklad za zaščito kulturne dediščine na vojnih območjih Aliph, ki ga vodijo Francija in Združeni arabski emirati (ZAE) in mu predseduje ameriški milijarder Thomas Kaplan, je te dni predstavil svoje prve projekte. Med njimi sta obnovi muzeja v Mosulu in samostana Mar Behnam v Iraku, tema pa se pridružuje še Askijeva grobnica v mestu Gao v Maliju.

Na čelu sklada Aliph je ameriški milijarder Thomas Kaplan. Foto: EPA
Na čelu sklada Aliph je ameriški milijarder Thomas Kaplan. Foto: EPA

Aliph oziroma prva črka arabske abecede
Ideja za ustanovitev sklada je vzniknila na mednarodni konferenci v Abu Dabiju pred tremi leti, ime Aliph pa je dobil po poimenovanju prve črke arabske abecede. Po besedah enega izmed vodij sklada Valéryja Frelanda, sicer francoskega diplomata, je Aliphu do danes uspelo zbrati 60 milijonov dolarjev (dobrih 52 milijonov evrov).

V primeru muzeja v Mosulu Aliph financira pripravljalno študijo v vrednosti 480 tisoč dolarjev za njegovo obnovo, tehnično podporo pa sta torej že zagotovila muzej Louvre in Inštitut Smithsonian. Pri skladu načrtujejo tudi pokritje vsaj dela restavratorskih del, pri čemer naj bi po grobih ocenah dela lahko skupno znašala od šest do deset milijonov dolarjev.

Romarski kraj različnih veroizpovedi
Aliph financira tudi 250 tisoč dolarjev vredno rekonstrukcijo samostana Mar Behnam, ki stoji južno od Mosula. V zgradbi, ki so jo leta 2015 delno uničili privrženci Islamske države, je nekoč domovala ena od najpomembnejših sirijskih knjižnic na svetu. Freland je pri tem poudaril simbolni pomen tega prvega dosežka sklada prav na svetem mestu, ki ga obiskujejo tako sirski, katoliški in jezidski kot tudi muslimanski romarji.

Sklad Aliph v Gaoju v Maliju financira tudi 500 tisoč dolarjev vredno oceno škode in obnovitvenih del v primeru Askijeve grobnice, ki izvira iz 15. stoletja. Po okupaciji severnega Malija, ki so ga zavzele militantne sile med letoma 2012 in 2013, sta bili mošeja in nekropola vodilne dinastije Songajskega imperija na robu propada.

Sklad Aliph med drugim financira 250 tisoč dolarjev vredno rekonstrukcijo samostana Mar Behnam, ki stoji južno od Mosula. Foto: Wikipedia
Sklad Aliph med drugim financira 250 tisoč dolarjev vredno rekonstrukcijo samostana Mar Behnam, ki stoji južno od Mosula. Foto: Wikipedia

Zaščita ogroženih območij in tradicije nematerialne dediščine
Ob predstavitvi projektov je sklad objavil tudi razpis za zagon novih na svetovni ravni. Predloge projektov je mogoče posredovati tudi prek Aliphove spletne strani. "Izvirajo lahko iz katerega koli dela sveta in vključujejo široko paleto ukrepov, od zaščite ogroženih območij do zaščite tradicije nematerialne dediščine," je dejal Freland. "Želimo hitro ukrepati," je še dejal, pri tem pa izpostavil njihovo politiko delovanja, v skladu s katero stroški upravljanja ne smejo preseči 10 odstotkov predlaganih proračunov.

Sklad se za zdaj najbolj osredotoča torej na Irak in Mali, pa tudi Afganistan in Libijo, ob tem pa upajo, da bodo lahko čim prej svoje dejavnosti zagnali tudi v Siriji. Kot je izpostavil Freland, bi lahko tam poleg grožnje varnosti glavni izziv predstavljala razpoložljivost logističnega in operativnega osebja za pomoč na terenu.

Koliko se je izprsila katera država?
V malho Alipha so po poročanju portala The Art Newspaper do zdaj prispevale naslednje države: Francija 30 milijonov dolarjev, Savdska Arabija 10 milijonov dolarjev, Združeni arabski emirati 7,5 milijona dolarjev, Kuvajt pet milijonov dolarjev, Luksemburg 2,2 milijona dolarjev, Maroko 1,5 milijona dolarjev in Kitajska milijon dolarjev.

Sklad pa ima tudi tri pokrovitelje, in sicer sklad Mellon, svojega bajno premožnega predsednika Thomasa Kaplana ter švicarskega trgovca z nafto in zbiralca Jean-Clauda Gandurja, ki so do zdaj skupno prispevali dva milijona dolarjev.