Ob številnih dogodkih bo tam potekal tudi svetovni kongres Mednarodnega združenja arhitektov (UIA). Arhitekti, urbanisti in umetniki bodo spregovorili o arhitekturni dediščini in modernem razvoju mest.

Sledili naj bi ideji o mestih kot vključujočih, varnih in prožnih tvorbah, je zapisano na spletni strani Unesca. Rio de Janeiro bo prva Unescova svetovna prestolnica arhitekture, ki bo ponudila format tudi za prihodnje izbranke.

Pri Unescu poudarjajo pomembnost partnerstva z UIA kot referenčno točko stroke. Njihov kongres poteka vsake tri leta in Rio de Janeiro bo naslednje mesto po Seulu leta 2017. Rio se je za čast mesta gostitelja kongresa boril že leta 2014, v konkurenci z Melbournom in Parizom.

Muzej jutrišnjega dne, ki so ga v Riu odprli pred olimpijskimi igrami leta 2016. Foto: Reuters
Muzej jutrišnjega dne, ki so ga v Riu odprli pred olimpijskimi igrami leta 2016. Foto: Reuters

"Pobuda Svetovna prestolnica arhitekture bo poudarila skupno zavezanost Unesca in UIA ohranjanju arhitekturne dediščine v urbanem kontekstu," je ob razglasitvi izjavil Ernesto Ottone R., pomočnik generalnega direktorja za kulturo pri Unescu. "Svetovna prestolnica arhitekture v Riu bo pokazala ključno vlogo arhitekture in kulture pri trajnostnem urbanem razvoju".

V Riu bodo naslednje leto dogodke združili pod krovno temo Vsi svetovi. En svet s ciljem trajnostnega razvoja: "Poskrbeti, da bodo mesta in človeške naselbine vključujoči, varni, trajnostni in trajni".