Porabniki morajo imeti možnost izbire, katere plačljive programe bodo imeli v svoji programski shemi. Foto: Pixabay
Porabniki morajo imeti možnost izbire, katere plačljive programe bodo imeli v svoji programski shemi. Foto: Pixabay

Televizijska programa POP TV in Kanal A s 16. januarjem ne bosta več dostopna prek navadne sobne ali strešne antene. Ogled teh dveh programov bo mogoč le, če bodo uporabniki postali naročniki pri enem izmed operaterjev, ki ponujajo TV-programe.

V preteklih dneh je portal Žurnal24.si poročal, da gre posledično pričakovati tudi podražitev paketov televizijskih programov pri ponudnikih kabelske, satelitske in IP-televizije. Pro Plus naj bi namreč po poročanju portala od kabelskih operaterjev zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika.
S Telemacha so danes sporočili, da so s Pro Plusom že sklenili pogodbo o uvrstitvi v svojo programsko shemo. V Telekomu so zapisali, da se za njihove naročnike televizije zaenkrat nič ne spreminja ter da jim bodo vsi kanali, ki jih izdaja Pro plus, na voljo tudi v prihodnje.

Kabelski operaterji za Kanal A in Pop TV doslej namreč naj ne bi bili pripravljeni plačevati, ker sta bila programa brezplačno na voljo v zraku.

Obvestilo vsaj 30 dni pred spremembo
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so še previdni glede nadaljnjega razvoja dogodkov v povezavi z umikom dveh glavnih programov Pro Plusa iz zraka, menijo pa, da mora "porabnik imeti možnost izbire, kateri plačljivi programi bodo v njihovem paketu". Zato operaterje pozivajo, da programe Pro Plusa "izvzamejo iz vseh paketov in jih porabnikom ponudijo, posebej če bo zanje treba plačati".

Ob tem še pravijo, da bodo operaterji v primeru sprememb cen paketov morali o tem obvestiti naročnike najmanj 30 dni pred spremembo. V tem času imajo porabniki možnost, da brez odpovednega roka, brez plačila pogodbene kazni ali drugih stroškov odstopijo od pogodbe, če se s spremembami ne strinjajo.