Podjetje 1A Personal se je znašlo v težavah. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje 1A Personal se je znašlo v težavah. Foto: MMC RTV SLO

Podjetje je v stečaju, danes pa so se delavci sešli s predstavniki agencije in delavske zbornice.

Pred decembrskimi prazniki smo poročali o tem, da so delavci, ki so prek omenjene agencije delali v različnih podjetjih v Avstriji, ostali brez novembrske plače in božičnice. Ker je bil lastnik agencije Tomaž Šilak v Sloveniji že obsojen na pogojno kazen, ker njegovo prejšnje podjetje ni plačevalo prispevkov in nekaterih drugih obveznosti zaposlenim, so se delavci bali najhujšega. Njihova bojazen je bila očitno upravičena. Ostali so brez službe in brez plačila za opravljeno delo. Številne družine so se zaradi tega znašle v hudi socialni stiski.

Sorodna novica Brez plače in božičnice: "Dolgujejo mi tri tisoč evrov"

Svetlan Horvat pravi, da se je zaradi službe pred dobrim letom preselil čez mejo in dodal: "Agencija mi dolguje približno 3.000 evrov. Moral se bom izseliti iz stanovanja, ker ne morem plačati elektrike, gretja … sploh ne vem, kaj bom delal."

Magdalena Šileš je povedala, da je prek agencije 1A Personal delala v avstrijski usnjarni in da se je njena družina zaradi neizplačanih plač znašla v zelo hudi stiski: "Mi smo šli pošteno delat, danes pa, ko potrebujemo denar, ni nobenega izmed vodilnih na spregled. To ni lepo. Nimaš za najemnino, imam majhne otroke, položnice, hrano je treba kupiti. Še iz stanovanja bom morala na koncu iti."

"Podpisali smo odpoved, ki nam začne teči jutri. Dva tedna smo še v odpovednem roku, do 8. februarja. Razložili so nam, da nam pripada vse, se pravi novembrska plača, trinajsta plača, neizkoriščen dopust do 8. februarja. Povedali so nam, da naj bi prva nakazila dobili v sredini februarja, preostanek pa marca, aprila. Ampak v Avstriji vsaj vemo, da bomo dobili vse poplačano," je dejal Luka Perš.

Delavci agencije A1 personal ostali brez pogodbe

Direktor agencije Šilak je decembra za TV Slovenija povedal, da je zaradi upada naročil pri največjih partnerjih agencije, ki so zaposlovali njihove delavce, moral odpustiti približno 200 zaposlenih. Ker je zanje moral poravnati vse obveznosti z odpravninami na čelu, je posledično končal v rdečih številkah. A je takrat še zagotovil, da bodo delavci do konca januarja prejeli novembrsko plačo z božičnico, 15. januarja pa naj bi dobili tudi decembrsko plačo.

Toda delavci denarja niso dočakali, pač pa so prejeli odpovedi. Informacije o tem so zelo skope. Neuradno smo izvedeli, da naj bi odpoved dobilo okoli 130 zaposlenih v agenciji, nekaj več kot 20 pa naj bi jih zaposlili v podjetjih, v katerih so delali prek agencije.

Na vprašanje, zakaj delavci še vedno niso dobili denarja, so iz podjetja 1A Personal med drugim pisno sporočili: "Stečajna upraviteljica je z 12. decembrom 2018 popolnoma prevzela vse poslovanje podjetja 1 A Personal, med drugim tudi izplačila plač delavcem, in stanje ostaja nespremenjeno do današnjega dne. Pokazala pa je tudi, da nima interesa reševati podjetja in delovnih mest, kot je sprva obljubila. Tudi plače, ki jih je obljubila do 15. januarja 2019 za december, do danes ni nakazala nikomur od zaposlenih, najprej želi poplačati državne upnike. Zavedamo se, da so vsi zaposleni v denarnih stiskah, za kar nam je žal in smo nemočni, saj imamo zvezane roke. Delavci nikakor ne lažejo o neizplačilih. Stečajna upraviteljica nam je sporočila tudi, da bo z 18. januarjem 2019 odpustila vse naše zaposlene sodelavce, za kar nam je najbolj žal, saj smo se trudili obdržati delovna mesta za zaposlene do samega konca. Vse odprte terjatve do zaposlenih pa bo skupaj z delavsko zbornico ("Arbeiterkammer") izplačal avstrijski jamstveni sklad ("Ausgleichsfond") vsem našim delavcem."

Ker se je zaradi socialne stiske na medije obrnilo več zaposlenih v agenciji 1A Personal, so se pojavile neuradne informacije o odškodninskih zahtevkih zoper njih in proti medijskim hišam, ker naj bi medijsko poročanje vodilo k pogromu agencije. V agenciji so te navedbe zanikali.