Ob predvidenem odplačilu dolga se bo ta do konca leta zmanjšal za 826 milijonov evrov. Foto: Pixabay
Ob predvidenem odplačilu dolga se bo ta do konca leta zmanjšal za 826 milijonov evrov. Foto: Pixabay

Potrebni znesek zadolžitve so na finančnem ministrstvu izračunali ob upoštevanju že zagotovljenih sredstev za financiranje izvrševanja državnega proračuna za prihodnje leto, sredstva pa se bodo lahko uporabila tudi že za predčasno financiranje dela proračunskih potreb za leti 2020 in 2021. Največji dodatni obseg zadolževanja, ki je dovoljen za ta namen v letu 2019, je vsota odplačil glavnic dolga državnega proračuna, ki zapadejo v plačilo v letih 2020 in 2021.

Za financiranje proračuna za leto 2019 potrebujemo dodatnih 3,3 milijarde evrov

Za leto 2019 bi bilo sicer potrebno financiranje državnega proračuna za nekaj manj kot 3,3 milijarde evrov, vendar pa je 570,5 milijona evrov že zagotovljenih iz zadolžitve v letu 2018, 543,1 milijona evrov pa je na voljo iz naslova kupnine od prodaje deleža v NLB-ju.

Država namerava prihodnje leto odplačati za nekaj manj kot tri milijarde evrov glavnic. V primeru zadolžitve za omenjeni znesek bo tako dolg državnega proračuna konec leta znašal 28,3 milijarde evrov. To je 58,4 odstotka BDP-ja, so izračunali na ministrstvu za finance. V primerjavi z oceno dolga ob koncu letošnjega leta naj bi se torej dolg državnega proračuna prihodnje leto zmanjšal za 5,4 odstotne točke BDP-ja.

Kot primarni instrument financiranja pretežnega dela potreb državnega proračuna program navaja zadolževanje z izdajo državnih obveznic in zakladnih menic. V okviru pogojev iz programa financiranja pa se lahko uporabijo tudi drugi instrumenti financiranja, navedeni v programu.

Dejanski izbor vrste in višine zadolžitve kot tudi čas zadolževanja bodo sicer odvisni od aktualnih tržnih razmer in povpraševanja investitorjev, pravijo na ministrstvu.
Slovenija se kot članica območja evra že vrsto let zadolžuje z izdajo evrskih obveznic, le v obdobju med letoma 2012 in 2014 se je zaradi ugodnejših pogojev zadolževala z obveznicami, denominiranimi v ameriških dolarjih. Te obveznice je leta 2016 z namenom uravnavanja izpostavljenosti tečajnemu tveganju začela odkupovati in jih nadomeščati z evrskimi. Nazadnje je to storila marca letos.