Barnier je opozoril, da se datum izstopa Velike Britanije iz EU-ja hitro bliža. Foto: Reuters
Barnier je opozoril, da se datum izstopa Velike Britanije iz EU-ja hitro bliža. Foto: Reuters

Poudaril je, da je na potezi London in da je prezgodaj za oceno posledic glasovanja v britanskem parlamentu, ki je v torek odločno zavrnil predlog dogovora o brexitu premierke Therese May. Barnier je še dejal, da ne želi ugibati o različnih scenarijih.

Sorodna novica Šarec: London naj razmisli o (ne)smiselnosti nadaljevanja brexita

Glavni pogajalec Unije je spomnil, da se 29. marec, ki ga je za izstop sama izbrala britanska stran, hitro bliža, in opozoril, da se zgolj šest tednov do tega datuma tveganje brexita brez dogovora zdi večje kot kdaj koli.

Barnier je med drugim ponovil, da se je Unija pripravljena pogajati in spremeniti svoja stališča, če bi britanska stran spremenila svoja temeljna pogajalska stališča, kar je sprožilo ugibanja glede možnosti odpiranja ločitvenega sporazuma in politične izjave.

Glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je nato v odzivu na ta ugibanja zatrdil, da Unija ločitvenega sporazuma ne bo odpirala, a je nakazal, da je odpiranje politične izjave mogoče, pri čemer pa mora biti najprej jasno, kaj hoče britanska stran.

Barnier je po govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu požel bučen aplavz, ki po besedah predsednika parlamenta Antonia Tajanija kaže na izjemno zaupanje, ki ga uživa.

Tajani je poudaril, kar je že v torek dejal tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, in sicer da sta v Londonu dve negativni večini ‒ proti dogovoru in proti brexitu brez dogovora, ni pa nobene pozitivne večine.

Iz EU-ja se vrstijo izrazi razočaranja. Na sliki predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Foto: EPA
Iz EU-ja se vrstijo izrazi razočaranja. Na sliki predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Foto: EPA

Tusk namignil, naj Velika Britanija prekliče brexit

Tusk je po zavrnitvi dogovora v britanskem parlamentu namignil, da je edina pozitivna rešitev zapleta obstanek Velike Britanije v Uniji. "Če je dogovor nemogoč in ga nihče noče, kdo bo končno imel pogum, da bo rekel, kaj je edina pozitivna rešitev," je po poročanju BBC-ja na družbenem omrežju Twitter zapisal Tusk.

Britanski poslanci in poslanke so s 432 glasovi proti in 202 za zavrnili dogovor o izstopu iz EU-ja, ki ga je predlagala konservativna premierka Theresa May. 118 glasov proti so prispevali sami konservativni poslanci in poslanke.

Predlog dogovora je določal pogoje, pod katerimi bi Velika Britanija 29. marca izstopila iz Unije.

Uslužbenci EU-ja in evropski politiki so izrazili razočaranje nad izidom torkovega glasovanja v Londonu.

Angela Merkel: Še je čas za pogajanja

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem dejala, da je "še čas za pogajanja". "Ampak zdaj čakamo, kaj bo predlagala premierka," je dejala kanclerka in izrazila veliko razočaranje zaradi odločitve britanskega parlamenta.

"Želimo karseda zmanjšati škodo, ki pa bo zaradi izstopa Velike Britanije vsekakor nastala. Zato bomo vsekakor poskušali najti urejeno rešitev," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA še dejala Angela Merkel.

Opozorila je sicer, da je nemška vlada pripravljena tudi na scenarij, da tovrstne "urejene rešitve" ne bo, torej da bi prišlo do brexita brez dogovora. V ta namen bo nemški parlament v četrtek obravnaval zakonske predloge, ki bodo začeli veljati, če bo Velika Britanija iz Evropske unije izstopila brez dogovora.

Britanski tisk po zavrnitvi dogovora

Britanski tisk po zavrnitvi dogovora o brexitu v komentarjih opozarja, da država stopa v negotove čase. Kritizirajo premierko Thereso May, hkrati pa se tudi sprašujejo, kaj bo sledilo.

Telegraph piše, da Theresa May že v osnovi ni razumela, da je za uresničitev referenduma treba jasno prekiniti z Evropo. To je zahtevalo določene odločitve.

Times pravi, da v času trenutne krize ni jasno, ali je premierka del problema ali rešitve. Imela je slabe karte, a je z njimi tudi izjemno zelo slabo odigrala.

Independent medtem piše, da bo suverena odločitev o brexitu na tak ali drugačen način kmalu prišla nazaj do volivcev. Vsi, ki so leta 2016 glasovali, bi lahko glasovali še enkrat.

Guardian pa pravi, da bi slabo vodenje lahko vodilo do panike in da vlada pa to še krepi. Z nasveti o krepitvi zalog živeža in zdravil se pripravljamo kot na vojno. Kaosu in delitvam bi morali narediti konec, vlada pa je naredila že preveč škode.

Juncker: Londonu zmanjkuje časa

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je London opozoril, da mu zmanjkuje časa za dogovor. "Pozivam Združeno kraljestvo, naj čim prej pojasni svoje namene. Časa skoraj ni več," je dejal po razglasitvi izida glasovanja. Dodal je, da je glasovanje povečalo tveganje za "neurejen izstop" Združenega kraljestva.

Nemška kanclerka je dejala, da čaka, kaj bo predlagala britanska premierka. Foto: Reuters
Nemška kanclerka je dejala, da čaka, kaj bo predlagala britanska premierka. Foto: Reuters

Prvi podpredsednik Frans Timmermans je medtem dejal, da je bilo glasovanje britanskega parlamenta "kristalno jasno" in da je zdaj treba gledati naprej.

Opozoril je, da nihče ne sme gojiti iluzij: brexit prinaša škodo in dolžnost vseh strani je, da to škodo čim bolj omejijo. Tudi on ni želel ugibati o scenarijih, ponovil je, da se je treba pripraviti na vse možnosti.

Romunska državna sekretarka za evropske zadeve Melania Ciot je v imenu romunskega predsedstva EU-ju podobno kot Barnier ocenila, da se je z zavrnitvijo ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu verjetnost neurejenega brexita povečala.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je torek označil za "grenek dan za Evropo". Po njegovih besedah je "trdi brexit najmanj privlačna možnost", tako za EU kot za Veliko Britanijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je zdaj pritisk predvsem na Britance. Pozval je k prehodnemu obdobju, češ da bi bil brexit brez dogovora škodljiv.

Tudi na Irskem so izrazili razočaranje in bojazen, da je zavrnitev predloga dogovora povečala tveganje "neurejenega brexita".

Po glasovanju v parlamentu je vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn zahteval glasovanje o nezaupnici vladi. Poudaril je, da je bila zavrnitev "katastrofalen poraz" za vlado.

Bo Theresa May preživela glasovanje o nezaupnici?