Podpornik in nasprotnik brexita se prepirata pred britanskim parlamentom. Foto: Reuters
Podpornik in nasprotnik brexita se prepirata pred britanskim parlamentom. Foto: Reuters

Razlika je tako znašala 230 glasov - gre za najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva, poroča BBC.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je takoj po objavi izidov zahteval glasovanje o nezaupnici vladi. Glasovanje v parlamentu je po njegovem mnenju "odločilna sodba" po dveh letih pogajanj.

Tudi premierka Theresa May je že takoj po objavi izidov glasovanja dejala, da je treba ugotoviti, ali vlada še uživa podporo. Razprava o nezaupnici naj bi potekala že v sredo.

Na propadli dogovor so se z razočaranjem odzvali v Evropski uniji. "Z obžalovanjem sprejemam novico o izidu glasovanja. Združeno kraljestvo pozivam, naj čim prej razjasni svoje namere. Čas je skoraj potekel," je tvitnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. V izjavi za javnost je zapisal, da gre za "najboljši mogoči dogovor".

"Če dogovor ni mogoč in nihče noče odhoda brez dogovora, kdo bo imel pogum za imenovanje edine pozitivne rešitve?" je po glasovanju tvitnil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Odzval se je tudi glavni pogajalec unije za brexit Michel Barnier. Kot je dejal za BBC, je zdaj čas, da London sporoči Bruslju svoje prihodnje korake. "Z naše strani bomo ostali enotni in odločeni, da dosežemo dogovor," je dodal.

Mayeva ni prepričala poslancev

"Glasujte tako, kot je najbolje za državo," je Mayeva tik pred glasovanjem nagovorila poslance in znova poudarila, da dogovor omogoča Združenemu kraljestvu, da znova prevzame nadzor nad zakonodajo in mejami, in to na način, ki ščiti delovna mesta. Ponovila je tudi, da je treba spoštovati voljo državljanov, ki so se leta 2016 na referendumu odločili za brexit.

Poleg opozicije so predlogu dogovora nasprotovali tudi ulstrski unionisti in številni konservativni poslanci in poslanke. Za podporo predlogu je bilo potrebnih 320 poslanskih glasov. Od 650 poslancev spodnjega doma parlamenta jih je namreč glasovalo 639.

Sporna varovalka za mejo med Irskama

Najbolj sporna je varovalka, s katero bi se izognili t. i. trdi meji na irskem otoku. Meja med Irsko, članico EU-ja, in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva izstopila iz Unije, bo po brexitu namreč edina kopenska meja med Združenim kraljestvom in EU-jem. Varovalka, pri kateri vztraja Unija, predvideva, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, čemur nasprotujejo v Londonu, kjer menijo, da gre za poseganje v suverenost države.

Britanski poslanci bi morali o predlogu dogovora, ki ga je britanska vlada novembra dosegla z EU-jem, glasovati že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil.

Mayeva je še zadnjič skušala prepričati poslance v podporo dogovoru. Foto: Reuters
Mayeva je še zadnjič skušala prepričati poslance v podporo dogovoru. Foto: Reuters

Pismo EU-ja kot pomoč Theresi May

EU je pred ključnim glasovanjem v pismu britanski premierki potrdil zagotovila, da si bo prizadeval izogniti se uporabi sporne varovalke za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Theresa May je v ponedeljkovem govoru pred tovarniškimi delavci v mestu Stoke-on-Trent, s katerim je skušala britanske poslance in poslanke prepričati o podpori dogovoru o brexitu, pozdravila zagotovila EU-ja. Kot je poudarila, imajo pravno vrednost in zato je še verjetneje, da varovalka ne bo nikoli uporabljena. Poslance in poslanke je tudi pozvala, naj "v dobro države" podprejo dogovor.

Pričakovani poraz pred napovedanim odhodom 29. marca je odprl več različnih možnosti: spremembe dogovora med Združenim kraljestvom in EU-jem, odhod iz Unije brez dogovora ali celo nov referendum o brexitu.

Nahtigal in Verovšek o zavrnitvi sporazuma o brexitu