23-letnika so sredi decembra 2011 hospitalizirali v UKC Ljubljana zaradi odstranitve nedelujoče ledvice. Po operaciji je dobil pljučnico, zato so ga premestili na enoto intenzivne terapije infekcijske klinike, kjer so ga morali zaradi težav z dihanjem intubirati. Težave z dihanjem so se ponovile 21. decembra, zato so ga morali spet intubirati.

Sodišče je odločilo, da 23-letnik ne bi doživel sekundarnega srčnega zastoja in zato okvare možganov, ki je povzročila vegetativno stanje in pozneje smrt, če bi zdravnika poklicala ustreznega strokovnjaka.
Sodišče je odločilo, da 23-letnik ne bi doživel sekundarnega srčnega zastoja in zato okvare možganov, ki je povzročila vegetativno stanje in pozneje smrt, če bi zdravnika poklicala ustreznega strokovnjaka.

Za intubacijo se je odločil zdravnik Primož Kerner, pomagal pa mu je sodelavec iz infekcijske klinike Matjaž Jereb, ki je opravil perkutano traheotomijo. Dolgotrajno vzpostavljanje dihalne poti je povzročilo srčni zastoj, 23-letnik pa je ostal v vegetativnem stanju. Na začetku aprila 2012 je umrl v celjski bolnišnici.

Okrožna sodnica Doris Jarc je odločila, da je 23-letnik zdravniško pomoč dobil prepozno. Zdravnik Kerner bi moral po mnenju sodišča takoj, ko pri bolniku zaradi edema ni mogel opraviti klasične intubacije, poklicati otorinolaringologa ali torakalnega kirurga, ki sta usposobljena za tovrstne posege, vendar je to storil prepozno. Zato je Kerner po mnenju sodišča storil zdravniško strokovno napako.

Sodišče je odločilo, da 23-letnik ne bi doživel sekundarnega srčnega zastoja in nato okvare možganov, ki je povzročila vegetativno stanje in pozneje smrt, če bi zdravnika poklicala ustreznega strokovnjaka.

Zahteva za 60.000 evrov odškodnine

Starša umrlega za duševne posledice, ki jih trpita po sinovi smrti, zahtevata 60.000 evrov. O višini odškodnine bo sodišče začelo odločati šele po pravnomočnosti vmesne sodbe.

V UKC-ju Ljubljana po poročanju medijev sodbe do pravnomočnosti ne morejo komentirati. Na vmesno sodbo se lahko pritožijo, vendar ni znano, ali bodo to storili.

Starša 23-letnika sta odškodninsko tožbo vložila konec leta 2014. Že predtem sta podala prijavo na zdravniško zbornico in kazensko ovadbo, ki jo je tožilstvo zavrglo.