Pripornika sta pobegnila konec decembra. Mitrović je na desni, Milosavljević na levi. Foto: PU Koper
Pripornika sta pobegnila konec decembra. Mitrović je na desni, Milosavljević na levi. Foto: PU Koper

40-letni Mitrović je za srbski portal blic.rs razkril, kako je potekalo načrtovanje pobega, zaradi česa je bil sploh aretiran in kako mu je uspelo iz Kopra pobegniti v Italijo.

Po dveh mesecih in pol načrtovanja sta Mitrović in Dragan Milosavljević (državljan Bosne in Hercegovine), ki sta si delila sobo, z rezilom žage za rezanje kovine prerezala rešetke, naredila vrv iz rjuh in z njo tudi preskočila zid z bodečo žico.

Kot je dejal Mitrović, je pobegnil, ker ni hotel, da ga izročijo Srbiji zaradi kaznivega dejanja, katerega je bil v Italiji že oproščen.

Rezilo skrival v tetrapaku

Po poročanju portala blic.rs, je Mitrović dejal, da je v zapor najprej prinesel rezila, in sicer prek ograje, ne s pomočjo paznikov. Skrival jih je v tetrapaku od mleka. Pozorno je spremljal, kaj delajo pazniki, kjer se gibljejo. Kot je pojasnil, je zamenjal tri sobe, da je končno prišel v sobo, iz katere je lahko videl nadzornika in spremljal, kaj se dogaja.

Okoli 3.30 zjutraj je obema pripornika uspelo zviti rešetke in se izmuzniti ven. "Po rjuhah sva se spustila na dvorišče. Tu sva našla zabojnike, jih postavila enega na drugega, vzmetnico, ki sva jo našla, pa sva naslonila na žico, ki je ostra kot britev," je dejal.

Najprej se je povzpel sam, nato pa je gor potegnil še Milosavljevića. Povzpela sta se na pazniško hišico, z nje pa se z rjuhami spustila na ulico. Mitrović je še dejal, da se je med pobegom porezal, poškodoval si je kolk, njegov kolega pa nogo, saj sta nerodno pristala na tleh.

Po nekaj kilometrih sta se razšla, Milosavljević pa je medtem že pri svoji družini, je dejal Mitrović. Milosavljević je na begu starejšo žensko prosil, naj mu posodi telefon, kar je ženska storila, saj je mislila, da bo klical mehanika, ker da se mu je pokvaril avtomobil. Milosavljević pa je pravzaprav klical ženo in ji dejal, naj najde nekoga, ki ga bo pobral v Trstu. Do tja ga je za 10 evrov odpeljal taksist.

Pobegli zapornik pojasnil pobeg iz koprskega zapora

Klical upravnika, da bi zavaroval paznike

Mitrović je še dejal, da je nato klical upravnika zapora v Kopru, da bi mu pojasnil, kako sta pobegnila, saj da ni želel, da bi upravnik mislil, da je bil kriv kdo od paznikov.

Kot je dejal, sta z upravnikom govorila skoraj pol ure, pri čemer naj bi se upravnik čudil, kako jima je uspelo pobegniti iz enega najstrože varovanih zaporov v Sloveniji.

Mitrović je dejal, da je v Italijo odšel pred devetimi leti, a je bila leta 2013 za njim razpisana tiralica, ker je bil po njegovih besedah že leta 2007 prijavljen zaradi trgovine z narkotiki. Za to dejanje naj bi bil v Italiji medtem oproščen.

V Sloveniji je bil aretiran, ko se je prijavil v hotel, in sicer zaradi tiralice iz Srbije. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

Pobegla pripornika nista osumljena umora

Iz Interpola Sarajevo BiH so slovensko policijo medtem obvestili, da pobegla pripornika nista osumljena umora moškega v Sarajevu. Slovenska policija je bosanske kolege za ta podatek zaprosila po tistem, ko so o tem poročali bosanski mediji in so jih povzeli nekateri slovenski časniki.

Bosanski mediji so namreč poročali, da naj bi bili pobeglima pripornikoma, državljanoma BiH-a in Srbije, na sledi sarajevski specialci, ker naj bi bila povezana z umorom 30-letnika v Sarajevu.

Slovenska policija pripornika še vedno išče.