Micotakis in Erdogan sta začela izboljševati odnose med državama. Foto: Reuters
Micotakis in Erdogan sta začela izboljševati odnose med državama. Foto: Reuters

Sosednji Turčija in Grčija sta že dolgo v sporu glede niza različnih vprašanj, vključno z morskimi mejami, energetskimi viri v vzhodnem Sredozemlju, poleti nad Egejskim morjem in etnično razdeljenim Ciprom. Po letih napetosti, ki so pripeljale na rob konflikta, sta sosednji državi začeli sprejemati opaznejše korake za izboljšanje odnosov, še posebej po tem, ko sta bila oba voditelja lani znova izvoljena.

"Kljub nesoglasjem se osredotočamo na pozitivno agendo, tako da ohranjamo naše kanale za dialog odprte," je dejal Erdogan na skupni novinarski konferenci z Micotakisom, ki je dejal, da so pogosta srečanja voditeljev v zadnjih mesecih "dokazala, da se lahko med sosedi vzpostavi pristop medsebojnega razumevanja, ne kot izjema, ampak kot produktivna normalnost".

"Danes smo pokazali, da lahko ob naših dokazanih nestrinjanjih začrtamo vzporedno stran strinjanj," je poudaril grški premier.

Ena od tem pogovorov so bile migracije in skupna prizadevanja v boju proti tihotapcem ljudi, državi pa bosta po besedah Erdogana tudi okrepili sodelovanje na področju boja proti terorizmu.

Erdogan je decembra lani obiskal Atene, kjer sta državi podpisali "atensko izjavo", katere namen je postaviti osnovo za ponovni zagon odnosov. Z Micotakisom sta se strinjala, da bodo okrepili trgovino, ohranili odprte komunikacijske kanale, izvedli vojaške ukrepe za krepitev zaupanja in zmanjšanja napetosti ter odpravljali težave, ki ločujejo obe državi.

V Turčiji se zdravi tisoč hamasovcev

Se pa voditelja nista strinjala glede opredelitve palestinskega gibanja Hamas, ki je za Erdogana odporniško gibanje, pri tem pa turškega predsednika žalosti mnenje Grčije, ki tako kot številne druge zahodne države meni, da gre za teroristično skupino. "Strinjamo se, da se ne strinjamo," je glede tega dejal Micotakis.

Tako Erdogan kot Micotakis sta se sicer zavzela za prekinitev ognja v Gazi, pri čemer pa imata tudi tukaj voditelja različne poglede. Kot je poudaril Micotakis, njegova država tako kot Turčija podpira rešitev dveh držav, vendar pa je opozoril, da ima Izrael pravico do obrambe pred napadi teroristov na svoje ozemlje.

Erdogan je ob tem razkril, da se v bolnišnicah v Turčiji zdravi več kot tisoč pripadnikov Hamasa, vendar pa ni pojasnil, kje so bili pripadniki palestinskega gibanja ranjeni in kako so prišli v Turčijo.