David McBride. Foto: EPA
David McBride. Foto: EPA

McBride je lani na sojenju priznal krivdo glede kraje in deljenja vojaških skrivnosti. Dejal je, da je čutil moralno dolžnost, da spregovori.

Preiskava, ki je sledila njegovemu ukrepanju, je kasneje dokazala, da so avstralske sile v Afganistanu med vojno nezakonito ubile 39 Afganistancev.

McBridov primer je v Avstraliji povzročil ogorčenje in izpostavil šibko zaščito za žvižgače ter počasen pregon vojakov, obtoženih nekaznovanega ubijanja, poroča BBC.

60-letni McBride je priznal, da je avstralski javni radioteleviziji ABC predal več dokumentov, češ da je bil zaskrbljen zaradi odnosa poveljnikov in, kot je takrat mislil, "pretiranega preiskovanja" vojakov.

Informacije, ki jih je zagotovil, pa so bile osnova za niz poročil leta 2017, imenovanih Afganistanski dokumenti, ki so nudili vpogled v operacije avstralskih elitnih posebnih enot v Afganistanu in vsebovali navedbe o vojnih zločinih.

Tožilci so trdili, da je McBride ogrozil avstralsko nacionalno varnost in zunanjo politiko. McBridovi odvetniki pa so sodišče prosili za prizanesljivost, češ da je McBride informacije delil s "plemenitimi" nameni in iz občutka osebne dolžnosti.

McBride je sprva služil v britanski vojski, kasneje pa se je pridružil avstralski vojski. Kot pravni sodelavec v vojski je bil dvakrat v Afganistanu, tudi skupaj s posebnimi enotami. Takrat je začenjal dobivati vtis, da so poveljniki prekoračili mejo.

V vojaškem oporišču v Canberri je začel skrivaj kopirati stotine občutljivih dokumentov in jih odnašati domov. To je počel 18 mesecev.

Interna pritožba, policija, obrambni minister, mediji

Najprej je poskusil z interno pritožbo. Ko to ni uspelo, se je obrnil na policijo in obrambnega ministra, nato pa še na medije.

Verjel je, da dokumenti kažejo, da je poveljnike tako skrbel vtis o nezakonitih ubijanjih, da so iz vojakov delali grešne kozle in spodkopavali samozavest posebnih enot.

Namesto tega pa je novinar ABC-ja ugotovil, da dokumenti dokazujejo, da so avstralske sile zagrešile vojne zločine in lagale, da bi jih prikrile. Novinar Dan Oakes je dejal, da ni res, da so bili vojaki pod pretiranim nadzorom in da je bilo ravno obratno.

V enem primeru je bil ubit šestletni deček, ki naj bi ga leta 2013 ustrelili med spanjem.

Ko so oblasti ugotovile, da je dokumente delil McBride, je ta pobegnil v Španijo, po letu dni skrivanja pa se je vrnil v Avstralijo, kjer je bil obtožen.

Policija je preganjala tudi novinarja Oakesa in njegovega producenta Sama Clarka. Leta 2019 so izvedli dramatično racijo sedeža ABC-ja v Sydneyju in zasegli dokumente.

Tožilci so po pritisku javnosti nato opustili pregon novinarjev, češ da to ne bi bilo v javnem interesu. Vlada pa je zavrnila tožilcem ukazati opustitev pregona tudi proti McBridu.